Lapsukaisen ruokavalion laajentamiseksi on pitänyt ruveta itse kehittelemään herkkureseptejä. Varsinkin välipalavalikoiman kanssa on saanut olla luova. Mitä teidän lapset syövät välipalaksi?

***

Tässä muutamia jotka ovat olleet meidän raadin mielestä klassikkoainesta:

Helppo hedelmäsose

Tämä on siis melkein samaa tavaraa kuin Squeezy tai Mehukatti-hedelmävälipala (super-nam!), mutta tuoretta. Soseuta sauvasekoittimella hienoksi ja kuohkeaksi soseeksi saman verran mangoa, ananasta ja banaania. Mangon pitää olla kunnolla kypsä, ostamisen jälkeen sitä saa vielä kotona kypsytellä aika pitkään, että tulee pehmeäksi ja makeaksi. Raaka mango on kamalaa! Prismasta löytyi reilun kaupan miniananas josta riitti hyvin muutamaan välipalaan, isoista ananaksista jää meillä aina suurin osa syömättä. Muista ettei sitä kovaa keskiosaa oikein voi syödä!

Jugurttivälipala

Soseuta sauvasekoittimella puolikas banaani ja saman verran ananasta ja mangoa TAI vadelmia. Lisää joukkoon puoli purkkia (n. 1 dl) Ingmanin Luonto+ jugurttia sekä 1 1/2 rkl kauraleseitä ja sekoita tasaiseksi. Kauraleseiden ansiosta nälkä lähtee paremmin ja toimii myös aamupalana. Tämä on aika iso annos josta ainakin meidän perheessä riittää äidillekin.

Mascarpone-herkku

Melkein kaikissa juustoissa on hirveästi suolaa, mutta luomumascarpone sopii vauvallekin. Sekoita sauvasekoittimella pari rkl mascarponea, saman verran turkkilaista luomujugurttia sekä muutama palanen ananasta. Mausta ripauksella kookoshiutaleita. Tämä maistuu aikuisillekin! Kannattaa syödä samantien, ei oikein enää toiminut uusintakierroksella.

***

Voishan sitä tietty tarjota tuoreita hedelmiä ihan sormiruokanakin, mutta ne on tytön mielestä jotenkin hirmu epäilyttäviä (paitsi lesebanskut). Ajattelin että totutellaan tuoreiden hedelmien makuun ensin näin sosemuodossa, kattellaan sitten myöhemmin uudestaan. Valitettavasti nyt vaan joku uusi eksoottinen kokeilu aiheutti aikamoisen vaippaihottuman, joten täytyy se parannella ensin pois ennen uusia kokeiluja. Toivottavasti ei nyt olis mitään kovin pahaa allergiaa! Neuvolasta on kyllä neuvottu suhtautumaan aika rennosti näihin potentiaalisiin allergian aiheuttajiin. Meillä kun on vaippaihottuma lisääntynyt melkoisesti maitotuotteiden aloittamisen jälkeen, neuvolasta neuvottiin vaan siedättämään varovasti, pieninä annoksina. Tuo uusi paha ihottuma voikin nyt olla sitä, kun tuota jugurttia on viime päivinä uponnut aika tavalla. Itsekin olin pienenä maidolle allerginen. Kurjaa.

***

Tässä vielä aika onnistunut sormiruokailuresepti:

Broileripihvit a'la Kotipesä

Höyrystä pehmeäksi n. 5 dl porkkanaraastetta. Toki normiporkkanatkin käy, mulla nyt sattui olemaan raastetta kaapissa.  Lisää porkkanan joukkoon puolikas pilkottu sipuli, pari pientä valkosipulin kynttä, kolme kananmunaa sekä viitisen ruokalusikallista maissijauhoja (tätä voi lisätä lopuksi jos on kovin löysää). Mausta (lapsen maun ja tottumusten mukaan) ripauksella inkivääriä ja kurkumaa sekä n. 1/2 teelusikallisella meiramia, lisää vielä luraus oliiviöljyä. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Lisää 400 g broilerin jauhelihaa käsin sekoittaen. Massa jää melko löysäksi. Lusikoi leivinpaperin päälle pellille n. 2 rkl kokoisia pihvejä ja paista ensin 200 asteessa 20 min. Lisää sitten lämpöä 225 asteeseen ja anna olla vielä kymmenisen minuutia, sen verran että pihvit saavat vähän väriä. Nämä sopivat (korjatkaa jos olen väärässä!!) myös keliaakikolle tai vehnäallergiselle, kun näissä ei ole korppujauhoja. Eikä näissä myöskään ole mitään maitotuotteita, joten sopivat aika monelle.