Minäpä kerron mikä auttaa syysväsymykseen. Shoppailu! Ei siitä mihinkään pääse. Kun kauhistelin (taas kerran) omaa materialistisuuttani, ihana ihana mieheni onnistui (taas kerran!) sanomaan ne oikeat sanat: "Mut siähän ostit vaan hyviä asioita." Niimpä, ostin lapselle vaatteita kirpputorilta ja luomuruokatarvikkeita kaupasta. Hyviä asioita. Ihana mies. Loput syysväsymyksestä selätin suklaalla, siiderillä ja sipseillä. (Weekend snacks-merkkiset sipsit on hyviä, niissä ei ole natriumglutamaattia ja valkoinen pussi saa uskomaan että ne on muutenkin tosi terveellisiä.)

No, tänään on sit taas jaksanut touhuta! Tietty tuo auringonpaistekin auttaa asiaa, ja se että on lauantai. Auringonpaisteen ja vaapaapäivän kunniaksi hyökkäsimme pihahommiin, mies levitti soraa ja minä askartelin kasvimaan ja kompostin kimpussa. Prinsessa oli innolla touhuissa mukana, parasta oli kun pääsi kottikärryn kyytiin!

Laitoin kasvimaani talviunille. Tyhjensin jälkikompostorista ihanaa, mehevää, kastematoja kuhisevaa kompostia jota käänsin kasvimaan pintamultaan talikon syvyydeltä. Lopuksi levitin päälle paksun peiton lehtiä ettei ihan kaikki ravinteet huuhtoudu syyssateiden ja sulavan lumen mukana pois. Tulipa haravoituakin samalla! Kauniita unia kasvimaa, keväällä nähdään!

Koska kasvimaan takia olin jo aloittanut kompostin kimpussa, päätin hoitaa loputkin kompostin syyspuuhista. Jälkikompostorin tyhjentämisen jälkeen siirsin lämpökompostista puolivalmiin tavaran jälkikompostoriin odottamaan kevättä. Lämpökompostini on Lassila & Tikanojan Lahti, se on nyt vuoden ollut käytössä ja mainiosti tuntuu toimivan vaikka ei olekaan Biolanin pikakompostori. Talven kylmimmillä pakkasilla se hetkeksi hyytyi, mutta ilmojen lämmettyä virkistyi taas nopeasti kuumavesipullojen avulla. (Kompostiin ei kannata kaataa kuumaa vettä suoraan, siten siitä tulee vaan liian märkä ja se mätänee tai jäätyy entistä pahemmin.)

Lahden tyhjentäminen käy näppärästi! Senkun vaan nostaa ylemmän puoliskon pois, kompostin sisältö jää hauskaksi kakuksi eikä leviä mihinkään. Päällimmäiset (ihan kompostoitumattomat) kannattaa ottaa kottikärryyn syrjään ja loput vaan lapiolla jälkikompostoriin. Kun komposti on tyhjä, kannattaa tarkistaa ettei suotonestekouruun ole kertynyt mönjää ja että neste pääsee valumaan ulos vapaasti. Sitten vaan sivuun laitetut tavarat laitetaan takaisin kompostin pohjalle niin on pesämuna valmiina ja kompostoituminen alkaa uudestaan nopeasti. Ja uutta jätettä kehiin! Kannattaa laittaa uutta tavaraa aina tasainen kerros ja päälle kuoriketta niin paljon että kaikki uusi jäte peittyy. Siten kompostimassa pysyy mukavan ilmavana. Jos massa on liian märkää ja mätänevää, se alkaa haista tosi pahalle. Silloin vaan lisää kuoriketta kehiin ja aika ajoin muistaa tökkiä massaan reikiä kompostinilmastointivälineellä. Ja kompostia pitää muistaa ruokkia tarpeeksi usein että se pysyy käynnissä. Pieniä annoksia usein. Jos vie harvoin ison satsin, kompostoituminen hiipuu aina siinä välillä, ja lämpötila alenee entisestään kun kylmää jätettä tulee iso annos kerralla.

Kasvimaahan laitettu kompostimatsku on nyt vuoden vanhaa (hyvää kannattaa odottaa!), ensin talvi lämpökompostorissa ja sitten kesä jälkikompostorissa. Nyt kun se vielä viettää talven kasvimaan mullissa se on ensi keväänä valmista lannoittamaan ihania vihanneksia! Ensi keväänä myös nyt jälkikompostoitumaan laitettu matsku pääsee käyttöön, ehkä tomaattien juurelle tai perennojen katteeksi, en tiedä vielä... Kompostintyhjennysruljanssi tehdään siis kaksi kertaa vuodessa.

Jos nyt joku ei jo arvannut, niin kerrotaan, että olin puutarhamyyjänä aikana ennen vauvaa. Tykkään neuvoa ihmisiä näissä jutuissa, kompostointi on ihan ykkössuosikkini! Ja ei, tämä ei ollut maksettu mainos. Siitä huolimatta voin paljastaa, että ihan paras kompostinilmastointiväline on Biolanin kompostimöyhennin ja kuivikkeena toimii hakettimella tehty oksasilppu jota on terästetty Biolanin komposti- ja huussikuivikkeella. Kompostin tyhjentämiseen ja kaikkiin muihinkin puutarhan kevyisiin kaivamishommiin tämmöiselle pienelle ja heiveröiselle naiselle paras lapio on Fiskarssin Garden light pistolapio joka ei paina henkäystä enempää ja on ergonomisen muotoinen ja ihana. Harmi kun mikään näistä ei ole vaaleanpunainen. Hah.