Kokkailin taas lapselle lisää sormiruokia, kun tyttö ei enää oikein lounastakaan halua syödä syötettynä ja pakastin tyhjenee kiihtyvällä tahdilla. Puuro ja välipalaherkut onneksi vielä kelpaa lusikastakin! Ja kohtahan tuo on jo vuoden, joten eipä niitä vauvamössöjä muutenkaan enää tarvita, iso tyttö! Mutta kysyy mielikuvitusta keksiä tarpeeksi monipuolisia sormiherkkuja kahdesti päivässä nautittavaksi. Tässä pari variaatiota, kesäkurpitasta ja maissijauhoista on moneksi!

 

Jauhelihapannari

Vatkaa kolme kananmunaa kulhossa ja sekoita joukkoon 5 dl vettä tai suolatonta kasvislientä. Itse käytin vettä ja omatekemää kana-kasvislientä, joka syntyy kanakasvispadan sivutuotteena. (Haudutetaan kanaa, kasviksia, valkosipulia, yrttejä yms. sekä luraus ruokaöljyä uunissa pehmeäksi, otetaan liemi talteen ennen soseuttamista, pakastetaan lientä jääkuutiomuoteissa, simppeliä!) Mausta maun mukaan, itse laitoin puolisen teelusikallista meiramia ja muutaman kierroksen pippuria myllystä. Vatkaa joukkoon 2 dl maissijauhoja ja 2 dl täysjyväohrajauhoja, anna tekeytyä hetken aikaa.

Silppua puolikas sipuli ja yksi valkosipulin kynsi, sekä pilko pieneksi n. 10 cm pätkä kesäkurpitsaa. Paista pannulla kasvikset sekä 400 g naudan jauhelihaa, älä kuitenkaan ruskista. Lisää yksi purkki tomaattipyrettä ja anna hautua kunnes kesäkurpitsat vähän pehmenevät. Voitele öljyllä laakea vuoka ja kumoa vuokaan ensin täyte ja päälle taikina. Paista 225 c uunissa 1/2 tuntia. Tarjoile esim. keitettyjen kasvisten kanssa.

 

Kesäkurpitsa-peruna-pihvit

Keitä 2 perunaa juuri ja juuri kypsäksi ja raasta karkealla terällä. Kuori n. 20 cm pätkä kesäkurpitsaa ja raasta myös. Purista kesäkurpitsaraasteesta kaikki irtoava neste harson (puhdas puklurätti sopii mainiosti!) avulla pois. Sekoita kulhossa 6 rkl maissijauhoja, 2 rkl vehnäjauhoja, 1/2 tl leivinjauhetta ja haluamasi mausteet, itse laitoin rosmariinia ja valkopippuria. Lisää joukkoon peruna ja kesäkurpitsa sekä yksi kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Ota ruokalusikalla taikinasta nökäreitä ja muotoile käsissä litteitä pihvejä. Paista pannulla öljyssä (käytin auringonkukkaöljyä). Mitä enemmän raaskii laittaa öljyä, sitä kauniimman värisiä pihveistä tulee, mutta tietty epäterveellisempiä. Tarjoile vaikkapa höyrystetyn kalan ja kasvisten kanssa. (Tämä ohje on varioitu Vauvan ja taaperon keittokirjan kesäkurpitsapihveistä)

 

Näyttää pahasti siltä, että tytölle tulee maitotuotteista hurja vaippaihottuma, joten olemme nyt hetken aikaa kokonaan ilman niitä. Eihän tässä mitään hätää ole, sillä tyttö käy vielä tissillä, joten maitoa kyllä menee. Mutta on vaan harmillista, kun jugurtista saa niin helppoja ja maistuvia välipaloja. Onneksi löytyi Rainbown maustamaton luomu soijavalmiste, joka näyttää kovasti jugurtilta ja uppoaa ihan yhtä hyvin. Eikä tässä ole mitään ylimääräisiä lisättyjä juttuja, niinkuin vaikka Alpro soya ja Oatly-jutuissa on.

 

Soijaherkkuvälipala

1 banaani

muutama makea viinirypäle hyvin pestynä ja kivet poistettuna

3 rkl soija"jugurttia"

1/2 dl vehnäleseitä

Soseuta kaikki ainekset keskenään sauvasekoittimella. Helppoa kuin mikä! Tätä voi varioida millä tahansa marjoilla tai hedelmillä, esim. pakastemangokuutiot ja (kotimaiset!) vadelmat ovat herkullinen yhdistelmä.