Yksivuotissyntymäpäiväjuhlat on nyt onnistuneesti juhlittu. Tunnelma oli leppoisa, vieraat ihania ja lahjat mahtavia. Kaikki olivat tyytyväisiä, tarjottavat kelpasivat hyvin ja reseptejä kyseltiin. Tässäpä siis yhteenveto juhlista (ja niitä reseptejä).

Koristeluiksi ompelin viirinauhan tarjoilupöydän yläpuolelle, tein ulko-oveen "tervetuloa"-plakaatin ja askartelin tarjottaville pienet kyltit (jotta erityisruokavaliollisetkin osasivat navigoida pöydässä). Omatekoisten koristeiden lisäksi ostettiin pussillinen ilmapalloja, jotka olivat niin suuri hitti (PAAO!!!) että niitä piti ostaa vielä toinen pussi. (Tiedättehän sen kauppareissun joka tehdään paniikissa siinä vaiheessa kun juhliin on kaksi tuntia aikaa ja huomataan että nehän unohtui ja tuokin loppuu kesken.) Pöytien koristukseksi löysin vintistä ihanan värikkäitä retroverhoja kaitaliinoiksi.

Tarjottavat suunnittelin siten, että mahdollisimman moni ruoka oli sellainen että kaikki vieraat (erityisruokavaliolla ja ilman, aikuiset ja lapset) pystyivät niitä syömään. Ruuat olivat myös sellaisia, että paljon pystyi tekemään etukäteen viikolla ja pakastamaan, tai sitten jo perjantaina. Lauantaiaamu ei sitten ollut ihan niin hektinen. Halusin myös että tarjottavat olisivat  ehkä perussynttärimättöä terveellisempiä (sokerittomampia ja lisäaineettomampia) mutta silti herkullisia.

The kakku

PohjaX2

4 kananmunaa

1½ dl ruokosokeria

0,75 dl perunajauhoja

0,75 dl täysjyväkaurajauhoja

1½ tl leivinjauhetta

Täyte 1

 Kolme isoa höyrystettyä omenaa soseena

Täyte 2

2,5 dl Vaniljan makuista soijajugurttivalmistetta

2 jäädytettyä banaania

Kostutukseen:

omenatäysmehua

Päälle:

3 purkkia Go green vaahtoutuvaa kauravalmistetta ja 1 1/2 rkl vaniljasokeria (menee täydestä kermavaahtona!)

Kiiviviipaleita ja hunajamelonikolmioita

Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää jauhot ja leivinjauhe siivilän läpi ja kääntele taikina varovasti tasaiseksi. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle ja paista 200 asteessa noin 7-9 minuuttia uunin keskiosassa. Anna jäähtyä hieman. Leikkaa pohjat puoliksi. Huom. tee kaksi pohjaa että tulee tarpeeksi (4) kerroksia!

Kasaa kakku: Muista kostuttaa joka kerroksella! Laita kerrosten väliin ensin omenasosetta ja sen päälle banaanimössöä. Kuorruta vaahdolla ja koristele hedelmillä.

Pohjat voit tehdä etukäteen ja pakastaa, omenasose säilyy tummumatta seuraavaan päivään. Muista myös kuutioida ja pakastaa banaanit edellisenä päivänä! Kakku oli oikein onnistunut, pohjakin kohosi hyvin eikä maistunut yhtään "gluteenittomalle", päinvastoin, sen kuohkeutta ja mehukkuutta erityisesti kehuttiin!

Hedelmähyytelökakun alkuperäinen resepti on täältä mutta muuntelin sitä hiukan.

Hedelmähyytelökakku

Pohja:
250 g Semperin gluteenittomia kauradigestivejä
50 g laktoositonta voita (huom! jos käytät voita, kakku ei ole täysin maidoton!)

Murskaa keksit, sulata voi ja sekoita keskenään. Painele irtopohjavuokaan ja laita jääkaappiin jähmettymään.

Täyte 1:
2 purkkia ananasmurskaa
2-3 dl kotimaisia pakastevadelmia
1 dl sokeria
6 liivatelehteä
½ dl sitruunamehua (yksi pieni sitruuna)

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Valuta ananasmurskasta melkein kaikki mehu pois, sulata vadelmat. Murskaa esim. sauvasekoittimella ananakset ja vadelmat soseeksi, lisää sokeri.  Kiehauta sitruunamehu ja sulata 5 min. liotetut liivatelehdet kiehuvaan mehuun. Sekoita sähkövatkaimella persikka-vadelmasoseen sekaan ja kaada pohjan päälle. Laita jääkaappiin hyytymään.

Täyte 2:
500 g vaniljan makuista soijajogurttia
2 rkl sokeria
½ dl sitruunamehua
5 liivatelehteä

Liota liivatelehdet kuten edellä ja sekoita kiehuvaan sitruunamehuun. Sekoita sulanut liivateseos sähkövatkaimella sokeri-jugurttiseokseen. Anna kakun hyytyä rauhassa.

Päällinen:
Tuoreita vadelmia, punaisia luumuja lohkoina, ananaspaloja
2 dl omenatäysmehua

4dl vettä
3 dl hyytelösokeria

Asettele koristeet haluamallasi tavalla kakun päälle. Valmista hyytelösokerikiille paketin ohjeen mukaan ja lusikoi kakun päälle kun kiille alkaa olla hyytymässä.

Hyytelökakku kannattaa valmistaa edellisenä päivänä!

 

Vehnätön ja maidoton kasvispiiras

Pohja (pellillinen)

2 dl kaurahiutaleita
4 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 dl öljyä
1 dl vettä

1 kananmuna

Sekoita kuivat ainekset keskenään. Vispaa myös vesi, öljy ja muna keskenään ja sekoita taikinaan. Anna viiletä hetken aikaa jääkaapissa. Painele taikina käsin pellille leivinpaperin päälle, käytä apuna ruisjauhoja. Paista 225 asteessa 10 min piiraspainojen (leivinpaperi ja kuivattuja herneitä käy hyvin!) alla.  Tämän voit tehdä jo juhlia edeltävänä päivänä, pohja säilyy hyvänä kylmässä.

Täyte

10 cm pala purjoa

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

1 sipuli

1 punainen paprika

1 vihreä paprika

1 keltainen paprika

Parsakaalin kukintoja pakastimesta

Babyporkkanoita

tilkka öljyä

2 dl kaurakermaa

4 kananmunaa

1 tl yrttisekoitusta

ripaus valkopippuria

0,5 tl suolaa

Tuoretta persiljaa ja ruohosipulia

Kuullota sipulit ja paprikat öljyssä pannulla pehmeiksi ja kumoa pohjan päälle, laita päälle myös babyporkkanat ja parsakaalin kukinnot. Sekoita ”kerma”, munat ja mausteet. Kumoa täyte kasvisten päälle. Paista 225 asteessa 20 minuuttia. Ripottele pinnalle silputtuja tuoreita yrttejä.

***

 

Tein myös porkkanapähkinämuffinsseja tämän ohjeen mukaan, paitsi että käytin kuorrutteessa laktoositonta voita ja taikinan mausteena 4 tl piparkakkumaustetta. Muffinssit voi tehdä etukäteen pakkaseen ja kuorruttaa vasta juhlapäivänä. Olivat todella kuohkeita ja meheviä, nämäkään eivät maistuneet ollenkaan gluteenittomille! Ohjeessa sanotaan että taikina riittää n. 16 muffinssiin. Meillä oli pieniä paperisia vuokia jotka laitoimme puolilleen taikinaa, muffinsseja tuli kolme pellillistä!

 

Leivonnaisten lisäksi laitoimme tarjolle tikkunaposteltavia: Toisiin broileripalloja (ohje täällä, maustoin pallot valkopippurilla, inkiväärillä, kurkumalla, yrttisekoituksella ja kevyesti suolalla) ja pelletomaatteja (niitä soikeita makeita kirsikkatomaatteja joiden pakkauksen kyljessä on pellen naama) ja toisiin vihreitä viinirypäleitä ja vesimelonikolmioita. Lisäksi Weekend snacks natriumglutamaatittomia sipsejä, sinappidippiä (2 tlk laktoositonta kermaviiliä, 3-4 tl hunaja-dijonsinappia ja 1 tl sokeria) sekä valkosipulidippiä (2 tlk laktoositonta kermaviiliä, 3 murskattua valkosipulinkynttä, puoli ruukkua ruohosipulia silppuna, 2 tl sokeria). Vielä maissinaksuja, Hipp-eläinkeksejä, Hipp miniriisikakkuja, Luonnonhyvät-suklaakeksejä sekä kaikkien lasten supersuosikkeja: Mehukattihedelmävälipaloja. Kaikki tarjottavat kelpasivat myös lapsille mainiosti paitsi ostetut keksit! Juomaksi tarjosimme sokerittomia täysmehupillimehuja ja Novelle Fruity "mehulimpparia".

***

Pikkuprinsessa jaksoi juhlia reippaasti ja selvästi viihtyi! Tyttö seilasi sylistä syliin, nautti huomiosta, maisteli herkkuja, availi paketteja ja leikki uusilla leluilla. Yhtään itkua en ainakaan minä kuullut! Illalla neiti oli niin väsynyt että nukahti samantien, mutta yöllä herättiin muutaman kerran. Taisi vähän mahaa koskea kaikista herkuista ja olisiko päivän hektisyyskin vaikuttanut uniin.

Kiitos kaikille vieraille vielä tätäkin kautta! Teitte ihanan tunnelman ja kaikki lahjatkin olivat kovin mieluisia! (Kuvissa uudet soittimet testikäytössä sekä linnun kaverina uudet Mollat joista vasemmanpuoleinen on mummin ihan itse tekemä! Äidin tekemä mekkokin pääsi vihdoin käyttöön.)