Nyt kun vuosi lähenee loppuaan onkin hyvä aika katsella vähän taaksepäin. Onneksi on Facebook! Ei nimittäin mitään hajua mitä ennen syksyä on tapahtunut, varsinkin viime talvi on aika sumuista. Sitä se vauvavuosi teettää!

Tässäpä siis hyvin koti- ja vauvapainotteinen vuosikatsaus!

 

Tammikuu

Tammikuussa Isimiehen ihanan pitkä yhdistetty vauva- ja talviloma loppui ja minä jäin vajaa parikuisen vauvan kanssa yksin kotiin. Tyttö oli onneksi vauvaksi helppo, fb-päivitysten mukaan ei tehnyt muuta kuin nukkui ja hymyili. Varmaan jotain muutakin kuitenkin! 

Helmikuu

Helmikuussa elimme ensimmäistä talveamme omakotitalossa, kirosimme jäätynyttä saunan lattiakaivoa ja pihaovea jota ei saanut kunnolla kiinni. Ja autokin hajosi!  Kävimme myös koiran kanssa silmäleikkauksessa Porvoossa asti spesialistilla (silmä ei kyllä ole vieläkään kunnossa..) ja juhlimme isin syntymäpäiviä.

Tytön kanssa olimme perhevalmennuksen esimerkkiperheenä! Ihmettelimme kuinka vauva voi nukkua jopa 11-tuntisia yöunia, toisaalta päiväunille nukuttaminen oli hankalaa.
 

Maaliskuu

Maaliskuussa ostimme uuden auton ja ajoimme pikkuvauvan kanssa aamulla Kotkasta Jyväskylään ja illalla uudella autolla takaisin. Saimme myös vihdoin viimein vanhan asunnon myytyä ja tehtyä kaupat tästä lapsuudenkodistani jossa olimme jo ehtineet loppukesästä asti asua.

Huhtikuu

Huhtikuussa teimme vimmatusti pihanrakennushommia ja neiti sairasti elämänsä ensimmäisen nuhan. Muistaakseni näihin aikoihin alkoivat yöhulinat oikein kunnolla.

Toukokuu

Toukokuussa rakensimme ihanan keittiöpuutarhani ja olin innoissani kylvöistä. Tyttö täytti puoli vuotta, täysimetys loppui ja kiinteiden maistelu alkoi enemmän tai vähemmän menestyksekkäästi. Puolivuotispäivien kunniaksi puhkesivat myös ensimmäiset hampaat.
 

Kesäkuu

Kesäkuussa taisteltiin nukkumisten kanssa niin päivällä kuin yölläkin. Väsymys. Nautittiin helteisistä päivistä pihalla.

Heinäkuu

Heinäkuussa nautittiin kesästä ja käytiin ekaa kertaa meressä uimassa! Juhlittiin Kotkan Meripäiviä ja käytiin Ipanapa-konsertissa jammailemassa. Tyttö myös nousi tukea vasten seisomaan vaikka ei vielä osannut ryömiä tai nousta itse istumaan!

Elokuu

Elokuussa kävimme Loviisan Vanhat talot-päivillä ja siitä inspiroituneena aloitin blogin ja sain vimmatun ompelukuumeen. Vietimme myös kolmatta hääpäiväämme ihan kahdestaan kun tyttö oli illan mummilassa hoidossa. Tyttö myös ilahdutti meitä ensimmäisillä sanoilla: NAMNAMNAM!! Matkustimme tytön kanssa kahdestaan bussilla Helsinkiin ystäväni luo ja kävimme Korkeasaaressa ihmettelemässä hanhia.

Uniongelmat kärjistyivät niin pahoiksi että päädyimme pitämään unikoulun, joka sujuikin ihan helposti. Pian sen jälkeen pääsin ensimmäistä kertaa ystävän kanssa baariin! Elokuussa tapahtui myös surullisia juttuja, jouduimme nimittäin luopumaan kahdesta lemmikistä. Toinen koiramme, Nuppu puri tyttöä poskeen joten se laitettiin uuteen kotiin samantien. Vuosia sokeritautia sairastanut Örkki-kissamme nukutettiin ikiuneen koska se meni niin huonoon kuntoon.

Neiti aloitti pitkän hidastelun jälkeen liikkumisen oikein urakalla ja muistaakseni ihan parissa viikossa oppi ryömimään, konttaamaan ja kävelemään tukea vasten.

Syyskuu

Syyskuussa vierailimme Elimäellä lähiruokamessuilla ja luomukärpäinen puraisi oikein kunnolla. Aloitimme tytön kanssa muskarissa, mikä toi tervetullutta vaihtelua arkeen ja aikuisten seuraa minulle.
 

Lokakuu

Lokakuussa kävimme Lintukodossa leireilemässä ja keskiaikaisissa iltamissa.

Marraskuu

Marraskuussa vietettiin isänpäivänä tytön 1-vuotissyntymäpäiviä. Viikkoa myöhemmin oli myös minun synttärit, täytinköhän 28 vuotta? En ihan tarkkaan muista... Pian synttäreiden jälkeen tyttö otti ensimmäiset askeleet ilman tukea mutta jätti sitten asian hautumaan.

Joulukuu


Joulukuussa keskityttiin jouluvalmisteluihin ja saatiin pienoissydänkohtauksia parin tonnin autoremontin takia. Jouluviikon tiistaina tyttö vihdoin päätti että konttaaminen on so last season, nyt kävellään joka paikkaan! Joulukuun aikana myös tytön puhe on kehittynyt huimasti, tällä hetkellä suosikkisanoja ovat kestosuosikki Pallllo sekä uusi tuttavuus äi-TI joka tarkoittaa sujuvasti milloin mitäkin.


***

Vuosi on ollut ihana ja raskas, koko elämäni mittapuulla kovin erilainen ja uusi. Toisaalta on tapahtunut hyvin vähän, toisaalta kaikki on mullistunut. Rauhallisen (ja hei trendikkään!) kotoilun lomassa olen ehtinyt olla huiman onnellinen ja loputtoman väsynyt. Olen nauttinut elämästä tässä ja nyt, toisaalta meinannut tukehtua neljän seinän sisälle. Olen kiitollinen siitä että olen saanut olla tytön kanssa kotona ja elää rauhallista ja turvallista arkea. Toivon sen myös vielä jatkuvan. Olen kuitenkin myös kiitollinen siitä että välillä olen päässyt huilaamaan.

Ensi vuodelle toivon lisää tätä samaa, ja myös uusia haasteita. Toivon että taloudellinen tilanne antaisi myöten olla mahdollisimman pitkään tytön kanssa kotona. Ja että uskaltaisin vaikuttaa siihen rahatilanteeseen tekemällä ompelusta muutakin kuin harrastuksen. Ja tietenkin toivon onnea ja terveyttä ja kaikkea hyvää kaikille. Ja ompeluhuonetta ja saumuria ja digijärkkärikameraa.

Ensi vuonna lupaan myös ottaa valokuvia jostain muustakin kuin tytöstä.