Lapsen lailla jouluun kulje,

kuusen luona silmät sulje.

Muista joulut entiset

- tiedän että hymyilet.

 

Lapsuuden joulumuistot, nuo ihanat, siirappiset, piparkakkuiset, enkelin siipisulilla ja kulkusten kilinällä kuorrutetut päiväunet. Lapsuuden joulujen tunnelmasta kumpuaa se standardi jonka perusteella aikuisena joulujaan rakentaa  -ainakin minulle. Kuinka suuri osa noista muistoista on totta, kuinka paljon ajan kultaamia, vaikea sanoa. Mutta varsinkin nyt kun oma lapsi alkaa olla tunnelmaa imevässä iässä, täydellisen joulun saavuttaminen tuntuu entistä tärkeämmältä. Mutta kyllä siinä vähän kaivaa kuoppaa itselleen kun asettaa liian korkeita tai vääränlaisia tavoitteita. Täydellisen joulun salaisuus saattaisikin olla ehkä siinä että unohtaa tavoitteet ja standardit ja antaa joulun tulla sellaisena kuin se meidän perheeseen tahtoo tulla.

Tänä jouluna olen toista (tai ehkä ensimmäistä, viime vuotta ei oikein voi vielä laskea kun olin vastasyyntyneen kanssa yhtäaikaa kuplassa ja ihan pihalla.) kertaa  siitä merkillisessä tilanteessa, että rakennan joulua lapsuuden kodissani. Monta kertaa olen jo joutunut funtsimaan, minkä haluan olla samalla tavalla kuin silloin ennen ja minkä haluan olevan toisin. Kuinka yhdistää talon jouluperinteet, lapsuuden jouluperinteet, miehen lapsuuden jouluperinteet ja meidän omat yhteiset jouluperinteet? Kuinka näistä aineksista saisi rakennettua tytölle sen täydellisen lapsuuden joulun jota voi sitten aikuisena muistella?

 

Joulukalenterikuvan oikuusipuuta soittava soittorasia on peräisin yhdestä hyvin tärkeästä lapsuuteni jouluperinteestä, nimittäin Saksan paketista. Joka joulu äitini keräsi keltaisen postipaketin täyteen joululahjoja Saksan sukulaisille, ja vähän ennen joulua samanlainen paketti tuli meillekin, täynnä lahjoja ja herkkuja. Harmi ettei tuo jouluinen perinne ole jatkunut meidän nuoremman sukupolven kesken, kun emme toisiamme tunne. Onneksi äitini ja siskonsa vielä jatkavat pakettien vaihtoa ja minäkin saan jouluisen baumkuchen-annokseni.

Jokaisessa perheessä varmasti onkin omat omituiset jouluperinteensä, jotka tekevät omasta joulusta sen parhaan joulun. Meidän omalaatuiseen suomalais-saksalaiseen fuusiojouluumme kuuluu baumkuchenin lisäksi ainakin kinkkua ja laatikoita, bratwurstia ja hapankaalia, joulupipareita, kynttilänvaloa ja olkipukkeja sekä yhdessä vietettyä aikaa miehen siskon perheen kanssa.