Kun pitää joka päivä kaksi kertaa loihtia täysipainoista lämmintä ruokaa taaperolle, täytyy välillä turvautua ulkopuoliseen apuun ja googlettaa mitä muut äidit ja isit ipanoilleen syöttävät. Ja ihan mukavia ideoita on löytynytkin. Koska ilmeisesti en ole ainoa tämän pulman kanssa painiskeleva äiti, ajattelin jakaa muutamia herkkuja jotka meillä ovat toimineet.

Googlettamalla päätyy myös aina niin valaiseviin vauvapalstojen keskusteluihin (googleta oikeasti ihan mitä vaan niin hakutuloksena sijalla 2 tai 5 on aina joku vauva- tai perhefoorumi!). Päädyin keskusteluun siitä miten vaikeaa on keksiä kalaruokaa kahdesti viikossa ja löysin ehkä maailman parhaan perustelun sille miksi perheessä ei syödä ollenkaan kalaa: koska lapsi ei voi syödä maitotuotteita eikä kirjoittaja tiennyt millä voisi korvata kermakastikkeen. Niin.

Kala eri muodoissa on tytön lempparia, tänään meillä syötiin uunisiikaa. Ohje on ihan omasta päästä revitty ja se tulee tässä:

 

Uunisiikaa ja perunajuuressosetta: Kuori viitisen perunaa, yksi pieni lanttu sekä puolikas tai yksi tosi pieni maa-artisokka. Pilko maa-artisokat ihan pieneksi, lantut nopan kokoisiksi ja perunat neljään osaan. Heitä kattilaan veden ja (luomu)kasvisliemikuution kanssa ja keitä pehmeiksi.

Perunoiden ja kavereiden kypsyessä poista siikafileestä ruodot ruotopihdeillä, ne on rivissä siinä paksummassa päässä, pitkittäin keskellä, lähtee irti ihan helposti. Laita uunivuokaan reilu pala foliota ja kala folion päälle nahkapuoli alaspäin. Rouskauta myllystä merisuolaa ja pippuria kalan päälle oman maun mukaan, lisäksi voit maustaa vaikka yrteillä. Silppua yksi iso tai kaksi pientä sipulia puolikkaiksi renkaiksi ja levitä tasaisesti kalan päälle. Lorauta lopuksi sipulien päälle oliiviöljyä. Tee foliosta tiivis paketti ja kypsennä 200 asteisessa uunissa puolisen tuntia, tosin vähempikin olisi varmaan riittänyt.

Kaada perunakattilasta melkein kaikki liemi pois ja soseuta. Otin sivuun lapsen annoksen ja laitoin siihen hieman oliiviöljyä ennen kuin sekoitin aikuisten muussiin voita ja maitoa, koska niitä ipanalle ei voi antaa.

 

Minäkin luulin etten osaa laittaa kalaa, kun pitää perata ja suomustaa ja fileoida ja vaikka mitä avaruustiedettä ja pahaa se on jokatapauksessa. Mutta tuokin ohje on ihan tosi helppo ja herkullinen! Ja jos nyt välttämättä haluaa sitä kermakastiketta niin voihan sen tehdä ja maidottomalle voi kerman tilalta käyttää jotain soija- tai kauravalmistetta, en kyllä ole kokeillut.

Toinen supersimppeli kalaruoka jota tyttö söisi vaikka millä mitalla, on seuraavanlainen:

 

Paistettua lohta ja lisukkeita: Osta kaupasta lohifilee (tai kuha, toimii yhtä hyvin!) ja poista siitä ruodot pihdeillä (sama juttu kuin siian kanssa!). Leikkaa kala noin parikolme senttiä leveiksi paloiksi ja laita palat pakkaseen niin voit ottaa sieltä aina palan tarvittaessa. Eli: ota pakastimesta yksi tai kaksi kalanpalaa sekä muutama parsakaalin kukinto. Laita kattilaan vettä ja (luomu)kasvisliemijauhetta, ei muuten kannata laittaa ohjeen neuvomaa määrää ettei tule liian suolaista, lapselle riittää vähempikin. Keitä täysjyvämakaroonia ja parsakaalit kasvisliemessä kypsiksi. Paista kalapalat pannulla oliiviöljyssä. Voit laittaa kalaan suolaa jos haluat mutta se ei kyllä ainakaan meillä näytä olevan ollenkaan tarpeellista. Thats it!

 

 

Kalan lisäksi tällä hetkellä suosiossa ovat :

Jauheliha/broileripihvit tai kalkkunamureke ja makarooni sekä keitettyä parsakaalia tai herneitä. Kaikkia edellämainittuja lihajuttuja on valmiina pakkasessa, senkun vaan lämmittää.
Tonnikalakastiketta tai jauhelihakastiketta ja makaroonia tai spagettia. (Kastiketta voi pakastaa jääkuutiomuoteissa valmiiksi ihan niin kuin aikanaan soseitakin!)
Kidneypapuja ja makaroonia ja herneitä.
Kananuudeliwokki (Kanasuikaleita, sipulia, ananasmurskaa, wokkivihanneksia, tomaattipyrettä, itämaisia mausteita maun mukaan sekä vesi-maissijauhosuurus. Ja niitä nuudeleita. Kannattaa taas ottaa lapsen annos erikseen ennen chilikastikkeen lisäämistä.)

Huomaatte ehkä toistuvan kaavan näissä... Tyttö eläisi pelkällä pastalla (ja leivällä ja riisikakuilla ja rusinoilla) jos saisi!

Kuvassa muuten popsitaan makaroonia (!) suurten valkoisten papujen ja pakastevihannesten kera. Ja taitaa olla juustoraastetta tuo "kastike".

 

Makaroonittomia herkkuja:

Makkarakeitosta voi lapselle poimia makkaran, perunan ja kasvisten paloja. Huom! myös luomumakkarassa on nitriittiä joten sitä ei kannata antaa paljon eikä usein!
Kasvispihvit tai pinaattiletut sopii hyvin kalan tai lihan lisukkeeksi.
Lihan tilalta voi toisinaan antaa kananmunassa ja jauhoissa pyöriteltyä, paistettua tofua.
Munakkaan tai pannukakun sisään voi kätkeä melkein mitä vain! Tosin meillä ollaan tällä hetkellä munakaslakossa.
Tapaninpäivänä tyttö söi innolla isäni paistamia silakkapihvejä jotka oli vaan yksinkertaisesti pyöritelty ruisjauhoissa.
 

Kaikki yllä mainitut herkut ovat sormiruokailijalle sopivia, paitsi perunamuussi jonka isi syötti haarukalla. Onko teillä mitään kuningasvinkkejä joita kannattaisi kokeilla?