Näin talven keskellä on ihanaa uppoutua haaveilemaan kesästä ja intoutua suunnittelemaan mitä kivaa sinne pihalle sitten laittaisi. Moni haave on kierrätetty viime vuodelta, kun loppujenlopuksi kaikkea ei ehditty toteuttaa. Mutta hei, kierrätys on trendikästä!

Ensi kesän pihahaaveet keskittyvät aika paljon muutenkin kierrätettyjen ja puoli-ilmaisten ratkaisujen ympärille, sillä nyt näyttää kovasti siltä että kotiäiteily jatkuu vielä huhtikuusta eteenpäinkin. Ihanaa! Tiukkaa, mutta ihanaa.

Googlasin inspiroivia puutarhakuvia ja kokosin niistä tämmöisen haavekartan. Aikalailla siinä kiteytyy kolme asiaa: kasvimaa, kasvihuone ja lapsen leikkialue.

 

 

Kasvimaasuunnitelmiin palaan myöhemmin, kunhan saan kylvösuunnitelman piirrettyä. Mutta sen verran jo tiedän että kasvimaata ympäröivä aita täytyy maalata ja kasvimaan viereen rakentaa kunnollinen, kaksi tai jopa kolmeosainen lehtikomposti. Kasvimaan tienoille olisi mukavaa saada jotain myös ruukkuihin kasvamaan, esim. syötäviä kukkia.

Ja se kasvihuone. Olin jo ehtinyt haudata toiveet että saisin sen jo ensi kesänä, mutta nyt näyttää siltä että se saattaisikin olla mahdollista! Meillä on liiterissä vanhoja ikkunoita, isällä remontista yli jäänyttä puutavaraa ja isän ystävällä joutavia tiiliä. Eihän siihen paljon muuta tarvitakaan, paitsi aikaa ja viitseliäisyyttä! Mutta sitten kun se on valmis... voi siitä tulee ihana! Suunnittelin kasvihuoneelle paikan etupihan perältä, läheltä leikkimökkiä. Siellä on tällä hetkellä äitini peruja oleva kivikkopuutarha, mutta aika lailla käyttämättä on se puoli pihaa. En ole oikein koskaan ollut ns. "katselupuutarhan" ystävä vaan puutarhassa pitää voida tehdä jotain, siitä pitää olla jotain hyötyä. Nyt iso nurkka pihasta vaan on kaunis katsella jos sinne menee saapastelemaan. Kasvihuoneen myötä sillekin alueelle tulee käyttöä! Ja se on sitäpaitsi melkein joka suuntaan avoin joten valoa riittää. Ainoa huono puoli on iso koivu joka varistelee lehtiään kasvihuoneen katolle, mutta se on pieni haitta. Ja sitä paitsi upea puu!

Ja sitten kun minulla on se kasvihuone, laitan sinne kasvamaan ainakin tomaattia ja paprikaa ja kurkkua. Vesimelooni voisi olla huimaa kokeilla ja viidakkokurkku on aina kiehtonut kun kerran epäonnistuin sen kanssa avomaalla. Oikeasti tahtoisin niin suuren kasvihuoneen että siellä voisi kasvaa viiniköynnös ja olisi tilaa pienelle pöydälle ja tuoleille... mutta sitä varten pitäisi ostaa naapurinkin tontti!

Sitten se kaikkein tärkein: lapsen leikkialue. Pihamme on jaettu aidalla kahteen osaan, joista toinen, suojaisempi puoli jää meidän ja naapureiden rakennusten väliin niin ettei sieltä näe kadulle melkein ollenkaan. Siellä on kasvimaani ja oleskeluterassimme ja sinne myös tahtoisin leikkialueen nyt kun tyttö on vielä pieni. Leikkimökille ehtii myöhemminkin, sitä paitsi sekin pitäisi kunnostaa ennen kuin siellä voi leikkiä.

Aloitimme jo viime kesänä pihan viidakkomaisuuden raivaamisen punkkien takia, ja nyt kun ensi kesänä tyttö siellä jo juoksentelee, on vielä tärkeämpää hankkiutua eroon rehottavasta vuohenputkesta, pitkästä heinikosta ja villiintyneestä perennapenkistä. Ja tilalle leikkialue jossa on ainakin hiekkalaatikko. Tytön keinun voisi laittaa sinne myös ja ehkä jopa pienen liukumäen. Maja tai teltta voisi olla kiva... ja ehkä paikka pienelle riippumatolle joka jo kaapissa odottaa. Kiipeilemisestä tuo tuntuu tykkäävän, joten ehkä jonkunlaisen matalan "kiipeilytelineen" voisi rakentaa ja vanhoista autonrenkaista jotain kivaa... Mitä kaikkea voikaan kehittää kierrätysmateriaaleista?

Yksi haave on vielä joka ei päässyt haavekarttaan asti, mutta.... nimittäin terassi. Aloitimme terassinlaajennusprojektin jo viime kesänä. Keittiön oven eteen rakennettiin alaterassi johon grilli ja kalusteet on tarkoitus laittaa. Olemassa oleva yläterassi kuitenkin jäi kesken, sitä pitäisi laajentaa sen verran että yläterassilta voi astua suoraan alemmalle tasolle. Ja kaidekin pitäisi rakentaa ettei kukaan tule sieltä niskat taittaen alas! 

Mutta sitten kun se terassin laajennus on tehty, sinne laitetaan meidän lokoisat aurinkotuolit. Ja sitten siitä sisustetaan huoneen oloinen matoilla ja muulla mukavalla. Terassi jää nimittäin kahden seinän kainaloon ja kolmannella sivulla on ikkunalasiseinä joten vain yksi sivu on avoin, ja kattokin siinä on! Ihana tuulen ja sateen suojassa oleva kesähuone!

Sitten joskus...