Kirjoittelin joku aika sitten kun leikin pitopalvelua ja leivoin isäni illanistujaisiin zuccotto-kakkua ja focaccia-leipää. Vieraana näissä juhlissa ollut isäni ystävä tykkäsi kakusta ja tilasikin minulta kaksi täytekakkua emännöimillensä ranskalaistyylisille syntymäpäiville. Eilen ja tänään olen siis askaroinut kakkujen kimpussa. Kakkuja piti tehdä kaksi, toinen aikuisille ja toinen lapsille ja nuorille.

 

 

Lapsille omenaista herkkukakkua, nam!

 

Aikuisten kakuksi valikoitui tilaajan toivomuksesta ehkä hivenen ranskalaishenkinen tiramisu-kakku johon ohje löytyi täältä. Lapsille piti tehdä alkoholiton ja kahviton versio samasta kakusta. En tiedä mitään muuta ranskalaista leivonnaista kuin tarte tatin-omenapiiraan, joten sitä etäisesti mukaillen tein lapsille tiramisukakusta omenaisen muunnoksen mantelilastuilla höystettynä.

Molempiin kakkuihin tein tumman sokerikakkupohjan tällä Kermaruusun ohjeella.

Pohja

6 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl kaakaojauhetta
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää siivilän läpi massan joukkoon sekoittaen esim. nuolialla. Paista 175´C, n. 50-60 min. (Voitelin 24 cm vuoan laktoosittomalla leivontamargariinilla ja korppujauhotin sen vaikka ohjeessa ei niin lukenutkaan. )

Ensimmäinen pohja nousi oikein hyvin, vuoan yläreunaan asti, vaikka jouduikin sekoittelemaan jauhoja taikinan joukkoon vähän liian pitkään. Toista taikinaa tehdessä olin viisaampi ja sekoittelin jauhot taikinan joukkoon monessa pienessä erässä tosi varovaisesti, ja sehän sitten kohosikin, yli vuoan reunoista!

***

Kuin kaksi marjaa-blogin tiramisukakun tuorejuustotäytettä tein molempia kakkuja varten ensin tupla-annoksen, jonka sitten jaoin ennen liivatteen lisäämistä kahteen eri kulhoon.

Täyte

3 munaa
1,5 dl sokeria
1,5 rasiaa (200 g) tuorejuustoa
1,5 luomusitruunan raastettu kuori
3 dl kuohukermaa
3,5 liivatetta ja tilkkanen kuumaa kahvia tai omenamehua

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi ja lisää huoneenlämmössä pehmennyt tuorejuusto ja sitruunankuoriraaste. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä ja liota pehmenneet lehdet kuumaan nesteeseen. Lisää liivateseos täytteeseen ohuena nauhana ja sekoita samalla. Lisää vaahdotettu kerma varovasti nuolijalla sekoittaen.

Omenakakkua varten höyrystin lisäksi neljä omenaa jotka vedin sauvasekoittimella soseeksi.

 

Paahdettuja manteleita omenakakun pinnalle.

 

Sitten vaan kakkuja kokoamaan! Kostutin tiramisukakun kahvilla ja manteliliköörillä, 2/3 kahvia ja 1/3  likööriä. Omenakakun kostutukseen käytin omenatuoremehua ja kivennäisvettä, mehua enemmän kuin vissyä. Kakun kostuttamiseen on muuten maailman paras apuväline lasten nokkamuki!

Täytteiden asettumista saa odottaa aika kauan ennen kuin ne ovat tarpeeksi jähmeitä pysyäkseen kakun välissä. Tiramisukakkuun tuli pelkkää tuorejuustotäytettä, omenakakkuun aina ensin omenasosetta ja sen päälle tuorejuustotäytettä. Laitoin täytettä myös kakkujen päälle.

Sitten kakut olivatkin valmiit muhimaan yön yli kellarissa.

 

Aikuisille tiramisua kakun muodossa.

 

Koristelu

yhteensä molempiin kakkuihin litran verran vispikermaa ja reilu desi tomusokeria

koristeluun kaakaojauhetta tai mantelilastuja

Tänään sitten päällystin kakut. Täytteitä jäi jonkun verran yli ja ne olivat jääkaapissa jähmettyneet mukavasti. Notkistin täytteitä vatkaimella ja päällystin molempien kakkujen sivut tasaiseksi täytteen avulla. Sitten levitin kakkujen päälle kermavaahtoa nuolijalla. Tiramisukakun päälle sirottelin kaakaojauhetta siivilän läpi, omenakakun koristelua varten paahdoin mantelilastuja uunissa, 200 asteessa. Lopuksi pursotin kakkujen reunoille kermaa.

Toivottavasti maistui!

 

Ps. Blogissa on ollut taas vähän hiljaisempaa, koska olen askarrellut erään ihanan ja romanttisen projektin parissa, josta saatte kuulla lisää myöhemmin.

Pps. Äitiyshousut-blogissa Helia kirjoitteli vähän aikaa sitten kivan postauksen hakusanoista joiden avulla ihmiset olivat hänen blogiinsa hakukoneiden kautta päätyneet. Itsekin olen ideaa mielessäni pyöritellyt, suosikkihakusanani on tähän asti ollut aika liikuttava "onnellinen vauva". Mutta tänään löytyi ehdottomasti uusi suosikki, nimittäin "Urpilaisen tissit". Sain kyllä niin makeat naurut että oksat pois! Karvaasti joutui kyllä tuo vierailija pettymään, täältä kun ei löydy Jutan eikä muidenkaan tissejä.