Minun piti kertoa teille meidän perheen pääsiäisperinteestä jo eilen, mutta kammottava vatsapöpö iski eikä minusta eilen ollut bloggaajaksi. Nyt alkaa pikkuhiljaa elämä voittaa (jos ei yritä tehdä mitään extremeä, kuten esim. kävellä keittiöön.) joten nyt se tulee, pääsiäisen pakollinen munapostaus.

Olen kai joskus maininnutkin saksalaisista sukujuuristani, jotka näkyvät elämässäni lähinnä juhlapyhinä ja suomalaisittain kummallisina perinteinä. Pääsiäisenä saksalaisuus näkyy pääsiäiskoivun lisäksi suolamunissa. Tässä ohje (äitini luvalla).

Saksalaiset suolamunat

Ensin keitä 8 munaa 1 litrassa vettä johon on lisätty 1 tl suolaa. Jäähdytä munat 10 minuutin keittämisen jälkeen nopeasti kylmässä vedessä.

Valmista liemi: Mittaa kattilaan 1 litra kylmää vettä, 1/2 dl suolaa, teelusikallinen kuminaa sekä reilu kourallinen tai pari sipulinkuoria. Keitä lientä muutama minuutti. Anna liemenkin jäähtyä hyvin.

Kopsuttele jäähtyneitä munia vaikka pöytää vasten, niin että kuoreen tulee säröjä. Säröistä suola ja sipuliväri imeytyvät munan sisään ja munista tulee kauniin marmoroituneita. Kaada sipuliliemi kuorineen kaikkineen munien päälle ja anna tekeytyä 2-3 päivää, munien koosta ja halutusta suolaisuuden määrästä riippuen.

 

 

Suolamunia syödään pääsiäissunnuntain sekä -maanantain aamuna. Kuori muna ja leikkaa pitkittäin puoliksi. Ota keltuaisenpuolikkaat kokonaisena pois munan sisältä ja laita sivuun. Laita keltuaisen kuoppaan pikkuisen öljyä ja etikkaa sekä sinappia ja pippuria, ja sitten laita keltuainen takaisin. Sitten vain muna suuhun, mieluiten kokonaisena, muuten tulee sotkua.

***

Suolamunia oli ennenvanhaanaikaan Pohjois-Saksan rannikon baareissa, muna-astia seisoi baaritiskillä. Kun riutuneet ja nälkäiset merimiehet tulivat satamaan pitkän merimatkan päätteeksi, he kävivät haukkaamassa baarissa suolamunan tai kaksi jotta pääsivät takaisin elävien kirjoihin.

Auttaisikohan se minuakin, toistaiseksi olen uskaltanut nautiskella vasta jaffaa ja jugurttia, tälle aamulle varattu suolamunani odottaa vielä otollista hetkeä.