Aurinko paistaa, on lämmin. Sunnuntaina varjossakin oli +14 astetta ja auringossa tarkeni ilman takkia. Havahduimme tekemään pihahommia oikein urakalla ja tyttökin viihtyi koko päivän ulkona. Minulle kävi taas sama kuin joka kuukausi, tajusin että ollaan huhtikuussa vasta nyt, kun kuu on melkein jo lopussa...

 

Ihan joka paikassa kasvaa jotain!

 

Lumet on jo melkein kaikki yhtäkkiä sulaneet, vain varjopaikoissa on kasoja jäljellä. Silmut turpoaa ja kaikkialla mihin katsoo, maasta puskee versoja.

Piha on täynnä lintuja joita tytön kanssa bongailemme. Tähän mennessä on nähty varpusia, talitinttejä, sinitiaisia, viherpeippo, peippo, harakoita, variksia, lokkeja, leppälintu, mustarastas ja närhi. Melko vaikuttava kokoelma minusta. Tyttökin tunnistaa jo vaikka kuinka monta lintua, suosikkeja tällä hetkellä ovat kestosuosikki tintin lisäksi pöllö ja tikka (joita ei kyllä ole vielä livenä nähty). Sinitiainen on perustanut kortteerin koivussa olevaan pönttöön ja meinasi saada hermoromahduksen kun sinnikkäästi häiriköin kameran kanssa koivun alla...

 

Lumet sulaa, puutarha herää eloon.

 

Kasvimaalta lumi on jo kokonaan sulanut, kohta voi jo mennä tökkimään multaa ja kokeilemaan kuinka syvälle lapio uppoaa. Kohopenkistä huolimatta en silti usko että maa on vielä ihan sulaa.

 

Huhtikuun pihapuuhat

Huhtikuun tärkein homma on armoton kevätsiivous. Haravointia, haravointia ja haravointia. Talventörröttäjien raivaamista, kuolleiden risujen ja lehtien pois putsaamista, hiekan ja pölyn lakaisemista. Varsinkin nurmikoita kannattaa haravoida vimmatusti heti kun pahin kevätmärkyys on kuivunut. Haravointi on kuin juurihoitoa ruoholle ja ylimääräiset sammaleet irtoaa nyt helpoiten kun niitä ei tarvitse kaivaa korsien välistä.

 

Perennapenkit kaipaavat siivousta ja raivausta.

 

Siivouksen jälkeen voikin ottaa puutarhakalusteet esille, puhdistaa ja öljytä ne. Grillikin kannattaa viimeistään vappuna kaivaa esiin ja putsata. Tosin kannattaa hoitaa grillin pesu hyvissä ajoin ettei käy niin kuin meille aina käy, että siinä vaiheessa kun lihat odottaa ja maha kurnii, otetaan grillistä ensimmäistä kertaa huppu pois ja tajutaan että syyshuolto jäi taas väliin. Siinä voi jokunen tovi vierähtää ennen kuin grilli on kokkauskunnossa...

Jos omenapuiden kevätruiskutus unohtui kuun vaihteessa (niin kuin meillä...), ei vielä ole liian myöhäistä kunhan tekee laimeamman liuoksen. Pullon kyljessä on kyllä hyvät ohjeet.

Jos kasvimaan mullat ja komposti ehtivät sulaa, pääsee kääntämään ja kevätmuokkaamaan kasvimaata, tekemään kompostin kevättyhjennystä ja tekemään kasvimaalle peruslannoituksen tuoreella kompostilla ja hevosenlannalla.

Muille puutarhan kasveille (pensaille ja perennoille) kannattaa kevätkosteaan maahan levittää puutarhan kevätlannosta joka auttaa kasvit hyvään kasvun alkuun.

Myös nurmikoita kannattaa muistaa haravoimisen lisäksi nurmikon kevätlannoitteella. Kevätlannos auttaa nurmikon voimakkaaseen kasvuun jolloin se myös omin voimin taistelee sammalta vastaan. Meillä ainakin on nurmikoissa enemmän sammalta kuin ruohoa ja olemme visusti päättäneet saada tuon suhteen kääntymään toisinpäin. Lupaan kertoa miten se projekti etenee.

Kotipuutarhuri.comin puutarhan vuosi-osuus neuvoo poistamaan vadelmapensaista ne versot jotka tuottivat viime vuonna satoa. Ne olivat muistaakseni niitä harmaakuorisia, tänä vuonna marjovat ovat nuoremman ja ruskeamman värisiä. Korjatkaa jos olen väärässä, täytynee mennä vadelmapusikkoon saksien kanssa tutkimaan. Pitää myös tarkistaa että marjapensaiden tuet ovat kunnossa ja raivata herukkapensaita. Varsinaista kevätleikkuuta niille ei enää voi tehdä kun kasvu ja kevätvirtaukset ovat jo vauhdissa, mutta kuolleet oksat voi kuitenkin minusta vielä poistaa. Jos herukoista löytyy äkämäpunkin turvottamia silmuja, ne pitää poistaa ja hävittää polttamalla. Sekin olisi kyllä pitänyt tehdä jo ennen kasvuunlähtöä, mutta minun maalaisjärjelläni myöhäisestä leikkuusta aiheutuva nestevuoto on pienempi paha kuin äkämäpunkin villiintyminen.

Oma keittiöpuutarha-kirja neuvoo hankkimaan siemenperunat hyvissä ajoin ja aloittamaan niiden idätyksen 4-6 viikkoa ennen istutusta. Kaalit, mausteyrtit, salaatit ja monet kesäkukat kylvetään tämän kuun lopussa, tosin minulla ei taida olla tälle kuulle mitään sisällä kylvettävää. Kesää ja istutuksia varten kirja neuvoo varautumaan hyvissä ajoin ja valmistelemaan ruukut ja istutuslaatikot, ne on hyvä puhdistaa, puiset istutusastiat myös öljytä, sekä täyttää valmiiksi mullalla ja kompostilla. Kaiken puuhan lisäksi myös etanajahti pitäisi aloittaa heti kun maa on sulanut. Tosin minä taidan käyttää etanoiden torjuntaan hyväksi havaittuja aseita: satunnaista manuaalista noukkimista sekä ahkeraa rautafosfaatin levitystä.

Aikaisemmin kylvettyjä taimia kannattaa istuttaa isompiin astioihin, minun tomaatintaimeni, paprikani ja chiliparkani eivät ole kasvaneet mihinkään suuntaan pitkään aikaan, kun en ole ehtinyt/jaksanut/muistanut pelastaa niitä munakennoista.

 

Vielähän tässä on huhtikuuta jäljellä!