Uskomattoman hauska, ihana, hektinen, henkisesti ja fyysisesti uuvuttava sekä aivan mahtava viikonloppu takana! Vietimme siis ystäväni polttareita joiden suunnittelusta ja toteutuksesta minä yhdessä toisen kaason kanssa olimme vastuussa. Lähti vähän lapasesta tuo suunnittelu varsinkin pienten yksityiskohtien osalta, mutta oli vaan niin mahdottoman hauskaa uppoutua suunnittelemaan jotain joka poikkeaa omasta arjesta niin paljon, ja jonka tiesi (tai ainakin kovasti toivoi) ilahduttavan rakasta ystävää.

 

Niitä yksityiskohtia: Kaikki polttarien aikana kertyvä paperitavara oli teemavärien mukaista sekä perhosin koristeltua... ja kaikki ostokset, askartelut ym. piti tottakai jakaa facebookin suljetussa suunnitteluryhmässä kuvakollaasein toisen kaason kanssa.

 

Polttareiden kantavana ajatuksena oli morsiamen hemmottelu sekä koko porukan yhteinen aktiivinen tekeminen. Tarkoitus ei ollut nöyryyttää morsianta eikä örveltää baarissa myymässä suukkoja, vaan pitää porukalla hauskaa ja järjestää juhlakalulle unohtumaton viikonloppu ja irtiotto arjesta. Morsian tiesi jo etukäteen polttareiden ajankohdan (mm. lastenhoitojärjestelyiden takia), tai morsiamelle oli kerrottu että lauantaiaamuna johonkin aikaan lähdetään, mutta...

...yllätykseksi lähtö tapahtuikin jo perjantai-iltana, kun sulhanen antoi ensimmäisen vihjekuoren jossa oli ohjeet pakkaamista varten sekä linkki tänne blogiin (salatulle sivulle), josta löytyivät ensimmäiset koordinaatit. Hääpari harrastaa kätköilyä, jossa gps-paikantimen avulla etsitään maastoon piilotettuja rasteja. Kätköily muodostikin viikonlopun rungon, polttarit etenivät kätköltä toiselle: kirjekuoresta löytyi aina ohjeet kulloisenkin tehtävän suorittamiseen, tehtävän suoritettuaan sai koordinaatit (ja vihjeen) seuraavalle kätkölle. Ensimmäinen tehtävä oli siis suunnistaa kaasojen luo naapuriin, josta siirryimme yöpaikkaamme viettämään ihan vaan rentoa iltaa kolmistaan. Perjantai-iltana ei siis varsinaista polttariohjelmaa vielä ollut, tarkoituksena oli että morsian, joka on kahden pienen lapsen äiti, sai nukkua hyvät yöunet ja aamulla pitkään ennen suurta päivää. Tosin aikaisiin aamuihin tottunut morsian heräsi paaaaljon ennen kaasoja ja jännäili yksinään tulevaa kun me vielä vedimme sikeitä.

 

Lapsiperheen hektiseen menoon tottunut morsian sai nauttia suihkun ja aamupalan ihan rauhassa.

 

Aamulla, kun kaasotkin lopulta heräsivät, morsian pääsi suihkuun, jota varten olimme hankkineet hänelle teemaväreihin sopivan pyyhkeen ja pesukukan sekä tietysti pesuaineita. Suihkun jälkeen nautimme luksusaamiaisen johon kuului english breakfast-tyyliin munia, pekonia ja papuja (hääpari on kovasti innostunut Lontoosta) sekä jälkiruuaksi aamiaspannukakkuja vaahterasiirapin kera. Katselimme ikkunasta kuinka ulkona satoi kaatamalla vettä...

Aamiaisen jälkeen morsian sai polttariteemaan kustomoidun hupparin (tilattiin täältä) sekä seuraavan kuoren, jonka koordinaatit johdattivat morsiamen kuumakivihierontaan. Hieronnan ja bonusyllärinä tulleen kevyen päivämeikin jälkeen morsian sai hoitajalta seuraavan kuoren, jonka avulla hän suunnisti viereiseen Hesen kahvilaan jossa koko polttariporukka jo odottikin.

Olin ommellut koko porukalle vaaleanvihreät pipot joihin toinen kaaso vielä tuputteli teeman mukaiset violetit perhoset, Heselle saavuttuaan myös morsian sai oman pipon. Tämän pukeutumiskikkailun ajatuksena oli, että sen sijaan että morsian yksin pukeutuisi nöyryyttävään naamiaisasuun, koko porukka on pukeutunut samalla tavalla ja erottuvasti. Pitihän morsiamen kuitenkin vähän erottua, siitä huolen piti hupparin lisäksi valtavan kokoinen perhoshyrrä.

 

Vaatteet vaatteet, on mun aatteet vaatteet...

 

Hesen kahvilassa morsian sai meiltä uuden kuoren, jossa käskettiin nousta tuolille seisomaan ja lukea mukana tuleva polttarivala. Sitten voitiinkin jo jatkaa matkaa seuraavien koordinaattien osoittamaan paikkaan, josta piti etsiä ensimmäinen maastoon piilotettu kätkö, onneksi sade oli loppunut. Lyhyen kävelyn jälkeen löytyi seuraava kätkö, jossa oli tehtävänä etsiä puistosta pieniä kiviä, pullonkorkkeja ym. pikkusälää ja laittaa ne talteen. Matka jatkui seuraavaan puistoon, jossa morsian joutui vetämään meille muille puistojoogan. Tässä oli taas se idea, että koko porukka (eikä yksin morsian) joutui vähän oman mukavuusalueen ulkopuolelle ja "joogaamaan" siinä puistossa kaikkien nähden. Tosin ohikulkijoita ei tainnut juurikaan (onneksi) olla...

 

Polttariporukasta kaasot olivat ainoat jotka tiesivät kätköjen sijaintipaikat ja koko muu porukka yrittikin auttaa morsianta etsimisessä...

 

Seuraavat koordinaatit johdattivat R-kioskille jonka myyjältä piti pyytää seuraava kirjekuori. Kuoresta löytyi rahaa, kauppalista (mm. jugurttia ja hunajaa..) sekä ohjeet mennä viereiseen kauppaan ostoksille. Tosin tässä vaiheessa huomasimme että olimme niin paljon edellä aikataulusta että kauppaostosten jälkeen keksimme ex tempore-lisätehtävän, keräsimme kolehdin ja käskimme morsiamen ostaa itselleen jotain kivaa, kun nyt keskustan kauppakeskuksessa oltiin.

Kun aikaa oli kulutettu tarpeeksi (ja morsian ostanut itselleen jotain kivaa...), annettiin seuraava kuori, jonka avulla suunnistettiin paikalliselle nuorisotalolle. Seuraava kuori pitikin kiivetä hakemaan kiipeilyseinän yläpäästä, morsian suoriutui tehtävästä hienosti ja kaikki muutkin halukkaat pääsivät kiipeämään. Kiipeämisen jälkeen suunnistimme nyyttäri-piknikille kulttuuriosuuskunta Bertan kahvilaan. Syötyämme morsian sai tehtäväksi askarrella niistä puistosta keräämistään kivistä ja muista sulhasensa kuvan, josta tulikin ihan mahtava taideteos! Morsiamen askarrellessa me muut täyttelimme ystävänkirjasivuja polttarikansiota varten. Jälkkäriksi herkuttelimme vielä leivosmaistiaisilla...

 

 

Kaikki pääsivät halutessaan kiipeämään ja sitten vähän huilattiin.

 

Herkuttelun ja huilitauon jälkeen lähdimme suunnistamaan kohti metsää, jossa komea rivi mönkkäreitä jo odotti. Kaikki halukkaat pääsivät mönkijän kyytiin, ja hurjaa kyytiä olikin kun pitkin puoliksi lumisia, puoliksi kuraisia metsäteitä mentiin tuhatta ja sataa. Lopuksi morsian pääsi vielä itse kokeilemaan ajamista. Harmi vaan että tästä päivän kohokohdasta ei minun kamerassa ollut yhtään kuvaa... Mönkijäajelun järjestäminen oli yhden polttariporukan jäsenen vastuulla, kiitos vielä tätäkin kautta!

Sitten olikin jo aika suunnistaa kohti yöpymismökkiä, jossa pöydällä odotti Master cheffistä tuttu mysteerilaatikko ja ohjeet iltapalan kokkaamista varten. Mysteerilaatikon nikkaroi ihana mieheni, minä vielä maalasin kylkeen master chef-logosta tyylitellyn perhoslogon. Essukin tilattiin samasta paikasta kuin huppari "oman elämän master chef"- tekstillä ja perhosen kuvalla koristettuna. Ja taas oli kamera jossain kassin pohjalla.

Kun iltapala oli yhteisvoimin kokattu, seuraavassa kuoressa paljastettiin että on aika mennä saunaan kunhan ensin arvaa mitkä äsken kokatuista ruuista eivät ole ruokaa vaan kotikosmetiikkaa. Osa meni ihan täydestä jälkiruokina, mutta merisuolalla maustetun jugurtti-kauralesevälipalan kohdalla oli morsian alkanut arvella että nyt taitaa olla jostain muusta kuin ruuasta kyse... Saunan lämpenemistä odotellessa ehdittiin antaa vielä viimeinen tehtävä, jossa morsiamen piti päivän aikana saamistaan vihjeistä sekä tehtävänantorunoista etsiä lihavoituja sanoja. Sitten piti kirjoittaa polttaripäivästä kertova runo johon kaikki annetut sanat (mm. kettu, nauris...) piti käyttää.

 

Saunalta saatte nähdä vain tunnelmafiilistelykuvia.

 

Morsiussaunaan ei haluttu niitä perinteisiä jauhoilla ja kananmunilla pesuja, vaan kaikki saivat yhdessä kokeilla niitä kasvonaamioita, jalkakylpyjä ja muita morsiamen kokkaamia kotikosmetiikkoja. Toki sauna koristeltiin lyhdyin ja valkoisin lakanoin, saunaan mentäessä metelöitiin ja huutamalla häädettiin pahoja henkiä karkuun ja saunassa morsianta vihdottiin hyvällä ja pahalla vihdalla, että jotain perinteisiä morsiussaunan elementtejä kuitenkin saatiin mukaan.

Saunan jälkeen toinen kaasoista vielä piti meille loistavan tietokilpailun, jonka kysymykset hän kehitti 50-luvun hyvän vaimon oppaasta. Loppuilta menikin herkutellen ja mahtavasta seurasta nauttien!

***

Polttareiden järjestäminen oli aivan ikimuistoisen hauska kokemus! Tapahtumarikkaan päivän suunnittelu, erilaisten pienten yksityiskohtien keksiminen ja viilaaminen sekä rekvisiitan askartelu oli mukavaa vaihtelua kotiäidin arkeen. Kiitos, ihana ystäväni, että saan olla kaasona ja että sain olla mukana järjestämässä näin hauskaa juttua! Vielä ovat häät edessä, vielä onneksi riittää askarreltavaa ja näprättävää!

 

Edit. Polttarikansion esittely löytyy täältä.