Siitä on salakavalasti vierähtänyt aikaa kun olen viimeksi päivittänyt lapsen kuulumisia. Olen muutenkin yllättänyt itseni pitämällä enenevissä määrin puutarha- ja kukkavalokuvablogia vauva- ja ompelujuttujen jäädessä sivummalle. Vauvajuttujen väheneminen kai kertoo vain siitä, että lapsen kasvaessa elämääni kuuluu yhä enemmän kaikkea muutakin. Ompelujuttuja taas ei hetkeen ole näkynyt, sillä kun olen puutarhassa en voi olla sisällä ompelemassa, en kuitenkaan ole yli-ihminen. (Tämän tajusin itsekin vasta eilen ja tajusin lopettaa itseni soimaamisen aiheesta.) Ne ompelut mitä olen tehnyt ovat toistaiseksi salaisia. Kyllä minä niistäkin vielä kerron.

Mutta lapsen kuulumisiin siis. Tyttö kasvaa vauhdilla, puhua pälpättää, tanssii, laulaa ja juoksee. Syö itse lusikalla tai haarukalla, osaa juoda mukista ja aloittelee uhmaikää. Operaatio peppu on edennyt sellaiseen vaiheeseen, että kohtalaisen monipuolinen mutta ehkä pitemmän päälle tylsähkö ruokavalio on löytynyt, uudet kokeilut johtavat lähes poikkeuksetta vaippaihottumaan. Yritän silti koko ajan löytää uusia juttuja, ja parhaani mukaan olla näyttämättä lapselle vierasta ruokaa kohtaan kehittämääni pelkoa. Tuntuu, että järjestään mikä vaan missä on tuoteselostus, sisältää ainakin yhden ihottumaa aiheuttavan ainesosan. En edes tajua miten se voi olla mahdollista! Onneksi kyse on ilmeisesti vain vaippaihottumasta eikä ns. oikeasta allergiasta, joten toivoa on että ongelma voisi helpottaa kunhan vaipoista päästään.

Vähän surettaa lapsen puolesta se, ettei hän pääse maistelemaan kovin monipuolisesti mitään herkkuja. Toisaalta, kun kaikenmaailman karkkeja ei ole koskaan maistettukkaan, tuo tyytyy paljon vähempään ja on ymmyrkäisenä onnesta kun saa esimerkiksi leipää tai kauramaitoa. Tai lettuja ja letun päälle metsämarjapilttiä. Muffinsseilla voi sitten räjäyttää pankin.

Pari päivää sitten tein itse jätskiä eli tytön sanoin sjäkkiä, joka näytti olevan superhyvää, vaikka olikin jätskinsyönnin ensikertalaiselle hieman haastava projekti. Mutta eihän kukaan voi ekakerralla onnistua täydellisesti vai mitä!Tutkailu, maistiainen ja onni.

Maailman helpoin allergikon jätski

Kauramaitoa (Oatlyyn on lisätty kalsiumia mutta ei paljon muuta epäilyttävää)
Perunajauhoa
Banaani tms.
Sokeria tai hedelmäsokeria (tai miksei hunajaa yli 1-vuotiaalle?)

Sekoita kylmään kauramaitoon perunajauhoja niin paljon että saat aikaan paksun kiisselin, kiehauta että kiisseli sakenee. Valitettavasti en yhtään katsonut paljonko maitoa ja perunajauhoa laitoin, mutta perunajauhopakkauksessa se suurustusohje taisi lukea. Yhden banaanin satsista tuli viisi jätskiä. Soseuta kiisselin joukkoon banaani tai miksei marjoja tai jotain muuta hedelmää, mistä lapsi nyt tykkää. Lisää vielä sokeria maun mukaan, lapselle kannattaa laittaa hedelmäsokeria sillä se on vähemmän epäterveellistä. Annostele seos mehujäämuotteihin ja anna jäähtyä hyvin ennen kuin laitat pakastimeen ettei pakastin pimahda. Jäädytä yön yli.

Ei varmaan ole tuo suurustaminen mitenkään oikeaoppinen jätskintekotapa, mutta kun kerma ei käy, niin jotain piti keksiä. Sitä paitsi se pitää jätskin hyvin kasassa vaikka se ehtisikin sulaa. Varmaan samalla tekniikalla voisi syntyä aika herkkua mehujäätäkin.

***

Toinen haastava juttu tuon syömisen kanssa on tuoreet hedelmät ja vihannekset. Oikein mitään hedelmiä tuolle ei ihottuman takia voi antaa, useimmista ei ole voitu edes tutkia tuleeko ihottumaa, kun ne ovat neidin mielestä niin epäilyttäviä ettei niitä voi syödä. Tuore banaani uppoaa kyllä, ja yrtit. Ja rucola suoraan ruukusta napsaistuna mutta ei enää jos sen laittaa lautaselle. Suurimmaksi osaksi tästä saa kyllä minua ja miestä syyttää, kun ei me itsekään oikein osata salaatteja syödä, niin miksipä lapsikaan. Pitäisi kai vaan aktiivisesti tarjota joka päivä ja näyttää itse esimerkkiä.

Joka tapauksessa, nyt löytyi sen banaanin lisäksi "hedelmä" joka maistuu sellaisenaan, nimittäin pensasmustikka! Voi onnea, lapsi hihkuu "mukki, mukki" ja vetää mustikoita napaan sydämensä kyllyydestä. Eihän mustikat salaattia ole, mutta on ne kuitenkin miljoona kertaa parempi kuin karkki.Eka kuvassa näkyy ihan uusi taito, kameralle poseeraaminen! (Nuo mustikat se muuten ihan itse järjesti tuohon mukin päälle...)

No, jo riittää ruuasta valitus. Useinmiten tuo kuitenkin syö hyvällä halulla ja monipuolisesti kaikenlaista, kunhan ne vaan on kypsennetty tai pakastettu. Pannari tai lettu on edelleen suosituinta ja niiden sisään nyt voi kätkeä mitä vaan. Tänään heitin pannariin kourallisen tuoreita yrttejä ja rucolaa, tulipahan syötyä päivän salaattiannos edes jossain muodossa.

***

Laitetaan tähän loppuun vielä iloisia kuvia tämän päiväiseltä metsäkävelyltä.Onko vähän siistiä, kun voi kerätä käpyjä, kiivetä kalliolla ja syödä muurahaisia kävelymatkan päässä omasta pihasta!Kukkaset oli kanssa ihan jees.