Veljeni on tinkimätön jalkapallofani, suosikkijoukkue on Fc Barcelona. Minähän en jalkapallosta mitään ymmärrä, mutta nähtävästi oman joukkueen värejä voi kantaa myös silloin kun ei ole matsiin menossa. Ja oli muuten t ä r k e ä ä löytää ne oikeat värisävyt, eikä ihan helppoa. Lopulta selvisi että yritin vain mennä merta edemmäs kalaan, täydelliset värit löytyivät ihan Prisman lankahyllystä, seiskaveikkaa, totta kai! Keltainen tupsu on Novitan uutta(?) Kelo-lankaa, aivan ihana väri mun mielestä!

Pipo syntyi näin

Koko sopii miehelle jolla ei ole SuurenSuuri pää. Puikot 4 mm. Langanmenekki alle puoli kerää kumpaakin väriä.

Luo 104 silmukkaa pitkille puikoille, jaa silmukat tasan sukkapuikoille. Aloita tekemällä sopivan korkuinen joustinneulosresori, tässä pipossa joustetta on 24 riviä, lisäksi yksi rivi sileää sinistä ennen värin vaihtoa. Sileät raidat ovat 15 riviä korkeita, rivejä yhteensä 61 ennen kavennuksia.

Kavennus: Neulo 1 puikon alusta 11 s, kavenna neulomalla 2 s oikein yhteen, neulo vielä 11 s, neulo sitten puikon 2 viimeistä silmukkaa oikein yhteen. Toista sama joka puikolla, kerroksella kaventuu siis aina 8 silmukkaa. Tee kavennukset joka toisella kerroksella siten, että kavennusten väliin jäävien silmukoiden määrä on aina yhden vähemmän kuin edellisellä kerralla. Eli toinen kavennuskerros: neulo 10 oikein, kavenna, neulo vielä 10 oikein ja kavenna taas puikon viimeiset. Jatka kavennuksia kunnes jäljellä on 40 silmukkaa. Päättele vetämällä lanka kaikkien silmukoiden läpi ja kiristä. Muistuttaa erehdyttävästi pyllysilmää, päälle kannattaa laittaa tupsu.

Tupsun teko: Leikkaa kartongista (esim. tyhjä puuropaketti tms. sopii hyvin) kaksi samankokoista ympyrää, ympyrän koko määrää tupsun koon. Itse teen aina jostain syystä vähän liian isoja tupsuja. Leikkaa pahvikiekkojen keskelle samankokoiset ympyränmuotoiset reiät. Reiän halkaisija saa olla n. 1/3 kiekon halkaisijasta. Luulisin että mitä isompi reikä, sitä tuuheampi tupsu. Ehkä.

Laita pahvirinkulat vastakkain ja ala kieputtaa lankaa rinkulan ympäri. Ei siis koko rinkulan vaan sieltä reijästä. Mitä tiukempaan maltat kieputtaa, sitä napakamman tupsun saat aikaan. Lopuksi kannattaa käyttää tylppäkärkistä neulaa, että saa keskustan tiiviisti umpeen. Lopputulos muistutttaa litteää, levähtänyttä donitsia. Leikkaa sitten lankalenkit poikki rinkulan ulkokehää seuraten, ja puf, sinulla on tupsu! Nyt viimeistään huomaat, jos unohdit tehdä kaksi pahvikiekkoa… Leikkaa n. 20 cm pitkä langanpätkä, pujota se pahvirinkuloiden väliin, kiristä ja solmi tiukasti tupsun juuren ympärille, tämä pitää tupsun kasassa, joten todellakin saa olla tiukka. Sitten voitkin repiä pahvit välistä pois, ja Tadaa, tupsu on valmis!

Ompele tupsu vielä hattuun kiinni tukevasti, joku kuitenkin kurillaan nykii sitä jossain vaiheessa.