Maaliskuu, kevätkuu, valokuu! Räystäiltä tippuu vesi, aurinko paistaa ikkunoista sisään, lumi sulaa ja linnut visertää. Ah, elämää!

Lunta on vielä ronskisti mutta se vähenee koko ajan, toivoa siis on.

 

   

 

Kyllä ne silmutkin sieltä jo alkaa pullistella. Melkein kuulee natinan ja suhinan kun ne kasvaa!

 

 

Kasvimaalle ei kyllä vielä pääse. Oliskohan kannattanut laittaa torjunta-aineet ja muut tilpehöörit vähän parempaan talvisäilöön?

 

Auringosta saa energiaa touhuta. Ja on ihanaa kun voi ottaa tönköt hanskatkin hetkeksi pois!

 

     

 

Ja katsokaapa kylvöjä! Tomaatit ja paprikat ehtivät jo itää! Ostin jo narsissejakin pöydälle, kohtahan se on tipu-aika.

 

 

Maaliskuun pihapuuhat

Jos meidän omenapuita ei olisi viime talvena leikattu, sen voisi tehdä nyt, mutta ei tarvitse!

Kuun lopulla voi jo suihkia omenapuihin kevätruiskutetta. Sitten kun ei ole enää pahasti yöpakkasia, mutta kuitenkin hyvissä ajoin ennen silmujen puhkeamista. Kevätruiskute ei muuten ole myrkkyä joten sitä ei tarvitse lapsiperheessäkään pelätä. Se on ihan vaan öljyä joka päällystää talvimunat että ne eivät pääse kuoriutumaan.

Jos meillä olisi nuoria havuja pihalla, nyt viimeistään pitäisi laittaa niille kevättakit päälle ettei aurinko käräytä. Kevätaurinko on petollinen nuorille havuille joiden juuret eivät vielä ole kovin syvällä. Kun aurinko lämmittää, neste alkaa haihtua mutta jäisestä maasta ei saakaan vielä uutta tilalle. Hullustihan siinä käy! Mutta siis, meillä ei ole nuoria havuja pihalla, joten eipä tarvitse tehdä sitäkään!

Jos en olisi tammikuussa levittänyt kalkkia, se kannattaisi tehdä nyt kun lumi alkaa sulaa. Mutta koska tein sen jo, ei siitäkään tarvitse enää murehtia!

Kasvimaaraamattuni kehottaa kylvämään tomaatit, purjot ja persiljan. Tomaatit kylvin jo kuun vaihteessa ja purjoa en laita koska se on kamalaa! Yäk! Mutta persiljaa voisi olla hauska laittaa. Monivuotista sileälehtistä persiljaa toivon mukaan nousee yrttipenkkiin tänäkin vuonna, mutta kippuralehtinen versio on kyllä se aito oikea ja must have! Viime vuonna ostin ruokakaupasta persiljaruukun ja törkkäsin sen yrttipenkkiin kasvamaan, hyvin toimi sekin ratkaisu. Ja voihan olla, jos oikein hyvin käy, että sekin on talvehtinut!