Kerään tänne lähinnä ruokaideoita taaperoikäiselle mutta monet näistä sopivat toki myös aikuisille. Useimmat ohjeista ovat maidottomia.

 

Suolaisia herkkuja

 

Maidoton, munaton ja  vehnätön pannukakku

1 keitetty peruna keitinvesitilkan kanssa karkeasti muussattuna
2,5 dl oatly kauramaitoa johon on lisätty kalsiumia
0,5 dl vettä (huuhtelin sillä kauramaitopurkin)
0,5 dl auringonkukkaöljyä
1,5 dl täysjyväkaurajauhoja
1,5 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
Kourallinen maissia pakastimesta
Kourallinen karkeasti paloiteltua kukkakaalia pakastimesta

Laita nesteet kulhoon ja sekoita joukkoon peruna. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää taikinaan. Heitä joukkoon vielä maissit ja kukkakaalit. Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 200-asteisessa uunissa 25 minuuttia.

 

Suppilovahveropikkuletut

1 muna
1/2 dl jauhoja
reilu 1/2 dl vettä
mausteita maun mukaan (laitoin suolaa, pippuria ja yrttisekoitusta)
kourallinen pakasteherneitä
vajaa 1 dl silputtuja suppilovahveroita pakkasesta

Sekoita keskenään muna, jauhot, vesi ja mausteet. Sulata sienet mikrossa ja sekoita taikinaan. Heitä herneet joukkoon, ei tarvitse edes sulattaa. Paista pikkulettupannulla lättyjä, käytin paistamiseen auringonkukkaöljyä. Annoksesta taisi muistaakseni tulla 6 tai 7 lettua. Helppoa kuin mikä!

 

Sienijauhelihapullat

1-2 viipaletta leipää
2 kananmunaa
1/2 dl oliiviöljyä
mausteita maun mukaan (laitoin suolaa, valkopippuria ja yrttisekoitusta)
400 g naudan jauhelihaa
noin 1,5 dl silputtuja suppilovahveroita pakkasesta

Murenna leipäviipaleet kulhoon ja sekoita joukkoon munat ja öljy, mausta ja anna turvota hetki. Lisää vielä jauheliha ja sienet ja sekoita käsin tasaiseksi, sitkeäksi massaksi. Muotoile taikinasta kahdella ruokalusikalla pellille, leivinpaperin päälle pallukoita. Paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Tarkkasilmäiset voivat kuvasta huomata että tarjoilin lihapullat ruisleivän ja vihanneskrassin kera.

Uunisiikaa ja perunajuuressosetta

Kuori viitisen perunaa, yksi pieni lanttu sekä puolikas tai yksi tosi pieni maa-artisokka. Pilko maa-artisokat ihan pieneksi, lantut nopan kokoisiksi ja perunat neljään osaan. Heitä kattilaan veden ja (luomu)kasvisliemikuution kanssa ja keitä pehmeiksi.

Perunoiden ja kavereiden kypsyessä poista siikafileestä ruodot ruotopihdeillä, ne on rivissä siinä paksummassa päässä, pitkittäin keskellä, lähtee irti ihan helposti. Laita uunivuokaan reilu pala foliota ja kala folion päälle nahkapuoli alaspäin. Rouskauta myllystä merisuolaa ja pippuria kalan päälle oman maun mukaan, lisäksi voit maustaa vaikka yrteillä. Silppua yksi iso tai kaksi pientä sipulia puolikkaiksi renkaiksi ja levitä tasaisesti kalan päälle. Lorauta lopuksi sipulien päälle oliiviöljyä. Tee foliosta tiivis paketti ja kypsennä 200 asteisessa uunissa puolisen tuntia, tosin vähempikin olisi varmaan riittänyt.

Kaada perunakattilasta melkein kaikki liemi pois ja soseuta. Otin sivuun lapsen annoksen ja laitoin siihen hieman oliiviöljyä ennen kuin sekoitin aikuisten muussiin voita ja maitoa, koska niitä ipanalle ei voi antaa.

 

Paistettua lohta ja lisukkeita

Osta kaupasta lohifilee (tai kuha, toimii yhtä hyvin!) ja poista siitä ruodot pihdeillä (sama juttu kuin siian kanssa!). Leikkaa kala noin parikolme senttiä leveiksi paloiksi ja laita palat pakkaseen niin voit ottaa sieltä aina palan tarvittaessa. Eli: ota pakastimesta yksi tai kaksi kalanpalaa sekä muutama parsakaalin kukinto. Laita kattilaan vettä ja (luomu)kasvisliemijauhetta, ei muuten kannata laittaa ohjeen neuvomaa määrää ettei tule liian suolaista, lapselle riittää vähempikin. Keitä täysjyvämakaroonia ja parsakaalit kasvisliemessä kypsiksi. Paista kalapalat pannulla oliiviöljyssä. Voit laittaa kalaan suolaa jos haluat mutta se ei kyllä ainakaan meillä näytä olevan ollenkaan tarpeellista. Thats it!

 

kasvishuijauksen Top 3.

 

1. Kätke kasvis. Kaikkein parhaiten kasvikset uppoaa, jos ne onnistuu piilottamaan niin hyvin että niiden olemassaolosta ei jää mitään todisteita. Parhaiten se onnistuu kun sekoittaa soseutettua kasvista vaikkapa jauhelihapihvitaikinan sekaan. Ja maustaa valkopippurilla, yrteillä ja/tai muilla voimakkailla mausteilla. Tässä pari hyväksi havaittua reseptiä: Jauhelihapihvejä on kokeiltu omena-kurpitsa-yhdistelmällä, broilerisormia toistaiseksi vasta omenalla yhdistettynä itämaisiin mausteisiin. Omenakin voidaan tarpeen tullen laskea vihannekseksi. Voisin kuvitella molempien toimivan myös muilla kasviksilla, ainakin toistaiseksi ovat olleet suurinta herkkua.

2. Tee siitä lettu. Tee yhden munan lettutaikina (1 muna, 2,5 dl nestettä, reilu desi jauhoja, ripaus suolaa, luraus öljyä) ja lisää taikinaan n. 100 g soseutettua kasvista. Ja taas niitä mausteita. Nesteenähän voi käyttää vaikka kasvislientä. On siis pinaattilettujen ohje mutta toimii ainakin myös porkkanalla. Kyllähän kaikki lapset lettuja rakastaa! Osan jauhoista voi korvata ruisjauhoilla jos valkoinen vehnä hirvittää.

3. Jemmaa kasvis juuston alle. Tämä on aika uhkarohkeaa eikä ehkä sovi aloittelijoille, sillä juuston alla kasvis on kasviksen muotoinen ja näköinen. Meillä kuitenkin bataatti muuttui suureksi herkuksi ja hirviöporkkanakin kävi suussa pariin otteeseen. Tässä ohje: Paloittele kasvikset ja laita ne uunivuokaan kasvisliemen kera. Anna hautua folion alla uunissa kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Lisää sitten kunnon kerros juustoraastetta ja jos olet Tosirohkea, myös sinihomejuustoa (meidän yksivuotias ainakin rakasti eniten niitä homejuustokohtia!). Laita vuoka takaisin uuniin ilman foliota ja odota että juusto sulaa ja saa vähän väriä. NAM! (Myös aikuisten mielestä.) Sama temppu toimii myös jos tekee kasvispiirakan tai pizzan ja laittaa sen päälle tuhdin kerroksen juustoa.

 

Muita sormiruokailevalle taaperolle sopivia ruokia:

Jauheliha/broileripihvit tai kalkkunamureke ja makarooni sekä keitettyä parsakaalia tai herneitä. Kaikkia edellämainittuja lihajuttuja on valmiina pakkasessa, senkun vaan lämmittää.
Tonnikalakastiketta tai jauhelihakastiketta ja makaroonia tai spagettia. (Kastiketta voi pakastaa jääkuutiomuoteissa valmiiksi ihan niin kuin aikanaan soseitakin!)
Kidneypapuja ja makaroonia ja herneitä.
Kananuudeliwokki (Kanasuikaleita, sipulia, ananasmurskaa, wokkivihanneksia, tomaattipyrettä, itämaisia mausteita maun mukaan sekä vesi-maissijauhosuurus. Ja niitä nuudeleita. Kannattaa ottaa lapsen annos erikseen ennen chilikastikkeen lisäämistä.)

Makkarakeitosta voi lapselle poimia makkaran, perunan ja kasvisten paloja. Huom! myös luomumakkarassa on nitriittiä joten sitä ei kannata antaa paljon eikä usein!
Kasvispihvit tai pinaattiletut sopii hyvin kalan tai lihan lisukkeeksi.
Lihan tilalta voi toisinaan antaa kananmunassa ja jauhoissa pyöriteltyä, paistettua tofua.
Munakkaan tai pannukakun sisään voi kätkeä melkein mitä vain! Tosin meillä ollaan tällä hetkellä munakaslakossa.
Tapaninpäivänä tyttö söi innolla isäni paistamia silakkapihvejä jotka oli vaan yksinkertaisesti pyöritelty ruisjauhoissa.

 

***

 

Makeita herkkuja

 

Koukuttavat hunajakeksit

Sulata pehmeäksi 200 g voita, ja vaahdota sen joukkoon 1 dl ruokosokeria, ½ dl hunajaa (kannattaa pehmentää mikrossa jos on kovaa) sekä ripaus suolaa. Suola on se juttu miksi näistä tuli niin ihania! Lisää yksi muna ja vatkaa hyvin. Sekoita keskenään 2 dl vehnäjauhoja, 1 dl perunajauhoja, 1 dl kauraleseitä ja 1 tl leivinjauhetta. Lisää kuivien aineiden seos taikinaan ja sekoita huolella. Nostele lusikalla nökäreitä pellille ja taputtele nokareet noin sentin paksuisiksi jauhotetuin käsin. Paista 200 asteisessa uunissa 12-14 minuuttia. Leikkaa keksit tarvittaessa pienemmiksi (tai irti toisistaan) pizzaleikkurilla kun ne ovat vielä kuumia.

 

The synttärikakku

PohjaX2

4 kananmunaa

1½ dl ruokosokeria

0,75 dl perunajauhoja

0,75 dl täysjyväkaurajauhoja

1½ tl leivinjauhetta

Täyte 1

 Kolme isoa höyrystettyä omenaa soseena

Täyte 2

2,5 dl Vaniljan makuista soijajugurttivalmistetta

2 jäädytettyä banaania

Kostutukseen:

omenatäysmehua

Päälle:

3 purkkia Go green vaahtoutuvaa kauravalmistetta ja 1 1/2 rkl vaniljasokeria (menee täydestä kermavaahtona!)

Kiiviviipaleita ja hunajamelonikolmioita

Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää jauhot ja leivinjauhe siivilän läpi ja kääntele taikina varovasti tasaiseksi. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle ja paista 200 asteessa noin 7-9 minuuttia uunin keskiosassa. Anna jäähtyä hieman. Leikkaa pohjat puoliksi. Huom. tee kaksi pohjaa että tulee tarpeeksi (4) kerroksia!

Kasaa kakku: Muista kostuttaa joka kerroksella! Laita kerrosten väliin ensin omenasosetta ja sen päälle banaanimössöä. Kuorruta vaahdolla ja koristele hedelmillä.

Pohjat voit tehdä etukäteen ja pakastaa, omenasose säilyy tummumatta seuraavaan päivään. Muista myös kuutioida ja pakastaa banaanit edellisenä päivänä! Kakku oli oikein onnistunut, pohjakin kohosi hyvin eikä maistunut yhtään "gluteenittomalle", päinvastoin, sen kuohkeutta ja mehukkuutta erityisesti kehuttiin!


Hedelmähyytelökakku (alkuperäinen resepti on täältä)

Pohja:
250 g Semperin gluteenittomia kauradigestivejä
50 g laktoositonta voita (huom! jos käytät voita, kakku ei ole täysin maidoton!)

Murskaa keksit, sulata voi ja sekoita keskenään. Painele irtopohjavuokaan ja laita jääkaappiin jähmettymään.

Täyte 1:
2 purkkia ananasmurskaa
2-3 dl kotimaisia pakastevadelmia
1 dl sokeria
6 liivatelehteä
½ dl sitruunamehua (yksi pieni sitruuna)

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Valuta ananasmurskasta melkein kaikki mehu pois, sulata vadelmat. Murskaa esim. sauvasekoittimella ananakset ja vadelmat soseeksi, lisää sokeri.  Kiehauta sitruunamehu ja sulata 5 min. liotetut liivatelehdet kiehuvaan mehuun. Sekoita sähkövatkaimella persikka-vadelmasoseen sekaan ja kaada pohjan päälle. Laita jääkaappiin hyytymään.

Täyte 2:
500 g vaniljan makuista soijajogurttia
2 rkl sokeria
½ dl sitruunamehua
5 liivatelehteä

Liota liivatelehdet kuten edellä ja sekoita kiehuvaan sitruunamehuun. Sekoita sulanut liivateseos sähkövatkaimella sokeri-jugurttiseokseen. Anna kakun hyytyä rauhassa.

Päällinen:
Tuoreita vadelmia, punaisia luumuja lohkoina, ananaspaloja
2 dl omenatäysmehua

4dl vettä
3 dl hyytelösokeria

Asettele koristeet haluamallasi tavalla kakun päälle. Valmista hyytelösokerikiille paketin ohjeen mukaan ja lusikoi kakun päälle kun kiille alkaa olla hyytymässä.

Hyytelökakku kannattaa valmistaa edellisenä päivänä!

 

Vehnätön ja maidoton kasvispiiras

Pohja (pellillinen)

2 dl kaurahiutaleita
4 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 dl öljyä
1 dl vettä

1 kananmuna

Sekoita kuivat ainekset keskenään. Vispaa myös vesi, öljy ja muna keskenään ja sekoita taikinaan. Anna viiletä hetken aikaa jääkaapissa. Painele taikina käsin pellille leivinpaperin päälle, käytä apuna ruisjauhoja. Paista 225 asteessa 10 min piiraspainojen (leivinpaperi ja kuivattuja herneitä käy hyvin!) alla.  Tämän voit tehdä jo juhlia edeltävänä päivänä, pohja säilyy hyvänä kylmässä.

Täyte

10 cm pala purjoa

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

1 sipuli

1 punainen paprika

1 vihreä paprika

1 keltainen paprika

Parsakaalin kukintoja pakastimesta

Babyporkkanoita

tilkka öljyä

2 dl kaurakermaa

4 kananmunaa

1 tl yrttisekoitusta

ripaus valkopippuria

0,5 tl suolaa

Tuoretta persiljaa ja ruohosipulia

Kuullota sipulit ja paprikat öljyssä pannulla pehmeiksi ja kumoa pohjan päälle, laita päälle myös babyporkkanat ja parsakaalin kukinnot. Sekoita ”kerma”, munat ja mausteet. Kumoa täyte kasvisten päälle. Paista 225 asteessa 20 minuuttia. Ripottele pinnalle silputtuja tuoreita yrttejä.