Kestovaippajuttu

Ystäväni aikoo koikeilla kestovaippailua uuden vauvansa kanssa, joten kirjoittelin hänelle vauvalahjaksi tämmöisen vihkosen, johon kokosin omia kokemuksiani kestovaipoista ja niiden käytöstä. Juttuja joita on itse pitänyt opetella kantapään kautta tai kaivaa netin syövereistä. Olisin itse ollut alussa tosi kiitollinen jonkun kokeneemman vaipattajan neuvoista, mutta en silloin tuntenut ketään. Tässä siis tämä Kestovaippajuttu, joka ei perustu mihinkään virallisiin oppaisiin vaan puhtaasti MuTuun ja meidän perheelle hyvältä tuntuviin juttuihin. Moni muu kestovaippailija varmasti on eri mieltä monista jutuista, mutta se mikä sopii yhdelle ei välttämättä sovi toiselle ollenkaan jne. Toivottavasti tästä on apua edes jollekulle!

Sisältö:

Erimallisia vaippoja

Likaisten vaippojen säilytys

Pesu

Jos vaippa falskaa

Tuliko vaippaihottumaa?

Miksi kestot?

Linkkivinkit

 

Erimallisia vaippoja ja niiden yhdistelmiä riittää yhtä paljon kuin on käyttäjiäkin. Tässä kokemuksia meidän kokeilemista paketeista.

AIO

+ tosi helppo ratkaisu, sopii hyvin isille ja ehkä tulevaisuudessa myös päiväkotiin

+ ulkonäöltä melkein kuin kertsivaippa

- kuivuu hitaasti, pyykkiä tulee isompi kasa

- saattaa helpommin falskata puntista jos ei ole oikean kokoinen/mallinen/oikein puettu, jos falskaa niin tuloksena on lätäkkö

- on mun mielestä aika tönkköjä

- pitää pukea napakasti ja huolellisesti

Pul-tasku

+ valmiiksi täytettynä toimii kuin aio, on helppo

+ kuivuu tosi nopeasti

+ on vauvan päällä siro

+ pystyy itse vaikuttamaan imujen materiaaliin

- saattaa helpommin falskata puntista jos ei ole oikean kokoinen/mallinen/oikein puettu, jos falskaa niin tuloksena on lätäkkö

- pitää pukea napakasti ja huolellisesti

- täyttäminen saattaa aiheuttaa (isille) päänvaivaa

Sisävaippa

+ on helppo pukea

+ ei purista ja kiristä

- kuivuu hitaanlaisesti, kiinteillä läpillä nopeammin

- vaatii kuoren

Sisätaskuvaippa

+ valmiiksi täytettynä helppo pukea

+ ei purista ja kiristä

+ kuivuu nopeasti

+ pystyy itse vaikuttamaan imujen materiaaliin

- vaatii kuoren

- täyttäminen saattaa aiheuttaa (isille) päänvaivaa

Pul-kuorivaippa

+ siron sisävaipan kanssa siro paketti

+ ei uhku kosteutta läpi

- saattaa helpommin falskata puntista jos on väärän kokoinen/mallinen/väärin puettu, jos falskaa niin tuloksena on lätäkkö

- pitää pukea napakasti ja huolellisesti

Villahousu

+ ei koskaan falskaa lammikkona

+ hengittää ja lämmittää, ei kiristä eikä purista

+ ei tarvi pestä usein

+ helppo pukea, sehän on housu, ei tarvi välttämättä muita housuja

+ imee tarvittaessa myös kosteutta itseensä jos sisävaipan kapasiteetti loppuu

- oikein märkänä uhkuu kosteutta vaatteisiin

- pesuvälin venähtäessä märkä vaippa haiskahtaa

- vaatii jonkun verran sisäänajoa että alkaa kunnolla pitää

- käsinpesu+lanoliinitus on vähän työläämpää kuin pul-vaippojen konepesu

 

Likaisten vaippojen säilytys

Erilaisten kokeilujen jälkeen meillä päädyttiin seuraavanlaiseen ratkaisuun: Pissavaipat isossa (koska niitä tulee enemmän) heilurikannellisessa muoviroskiksessa ilman vettä, kannen välissä riepu jossa on muutama tippa teepuuöljyä. Kakkavaipat likoamassa kannellisessa ämpärissä jossa on vettä ja loraus etikkaa. Vesi pitää muistaa vaihtaa jos ei pese joka päivä. Villahousut ja pul-kuoret oskarin oksassa väljästi tuulettumassa. Mun mielestä vessassa ei haise (paitsi tietty jos pesuväli venähtää, mutta haiseehan kertsivaipparoskiskin jos sen unohtaa viedä ajoissa ulos) ja lähtee hyvin puhtaaksi koneessa myös sinappikakkatahrat. Kun vaipat on tyhjennetty pöntöistään koneeseen, huuhtelen pöntöt ja laitan pohjalle muutaman tipan teepuuöljyä.

 

Pesu

Kaikki paitsi villahousut voi pestä koneessa 60 asteessa, aika ajoin kannattaa pestä 90 asteessa jos vaipat tai pesukone alkaa haista tunkkaiselle. Pesuaineessa ei saa olla saippuaa eikä muistaakseni fosfaattia, huuhteluainetta ei saa käyttää. Meillä toimii nestemäinen Erisan, saa ihan Prismasta. Ole hyvä ja Green line on kokeiltu myös mutta mun mielestä ei tullut raikas tuoksu niillä. Valkaisemaan voi mukaan laittaa 1 tl ruokasoodaa, mutta Erisanin kanssa ei mun mielestä tarvitse. Sappisaippuapala toimii hyvin kakkatahroihin, tosin tarvii harvoin jos kakkavaipat liottaa. Ennen liottamista kakkatahrat kannattaa putsata kylmällä vedellä (ettei tahra "pala" kiinni) ja kynsiharjalla. Huuhteluaineeksi voi laittaa lorauksen etikkaa jos tuntuu että vaipat jää koppuraisiksi. Koppuraisuutta voi vähentää myös hinkkaamalla kuivaa vaippaa käsien välissä.

Vaippojen kanssa voi pestä muutakin pyykkiä, esim. pyllypyyhkeitä, puklurättejä, ruokalappuja… Vaippoja kannattaa hommata niin paljon että selviää jos ei pariin päivään ehdi pestä pyykkiä. Hätävaravaipoiksi kannattaa varata harsoja ja näpsyjä. Vaippojen kuivumiseen menee vaipasta ja säästä riippuen 2 tuntia (fuzzi tai harso aurinkoisella säällä) tai 2 päivää (paksu AIO tai yövaippa kostealla ilmalla).

Villahousut puhdistaa itse itseään joten niille riittää useimmiten tuuletus. Likaiset villikset voi pestä pesukoneessa villapesuohjelmalla 30 asteessa jos on tarpeeksi villapaitoja, sukkia ym. mukaan laitettavaksi. Ei ole hankalaa käsinkään kunhan muistaa huuhdella hyvin. Pesuaineena toimii esim. Ole hyvä tai Sonett. Pesun jälkeen pöksyt uimaan lanoliiniveteen (ohje putelissa, Sonett tai Imse vimse olleet meillä köytössä) pariksi tunniksi tai vaikka yön yli. Kuivuu aika hitaasti joten näitäkin kannattaa olla niin paljon että pärjää jos parit kolmet on pesussa. Helpommallakin pääsee kun pesee useammat kerralla.

 

Jos vaippa falskaa, ja ihan varmasti alussa falskaa, kärsivällinen pitää olla!

Onko liian vähän täytettä? Jos täytettä on liian vähän, pissat tulee nopeasti läpi.

Onko liikaa täytettä? Liian paksu tai liian leveä ja jäykkä täyte pönköttää reisiaukot auki jolloin pissa lirisee vaipan sivusta. Sopivasti täytettä kourumaisessa asennossa on paras.

Onko täyte oikeanlaista materiaalia? Mun mielestä bambu ja hamppu tai niiden yhdistelmä imee eniten ja pitää sisällään parhaiten. Päällimmäiseksi mikrokuitufrotee, joka imee nopeasti ja siirtää nesteen eteenpäin ja tasaisesti myös taakse ja eteen. Huom! Ei mikrokuitua ihoa vasten!

Istuuko vaippa hyvin päällä? Pul-vaipan kanssa varsinkin on tärkeää, että vaippa on napakasti päällä, myös silloin kun vauva vaihtaa asentoa. Pukiessa järjestä reisimakkara kokonaan sisä- tai ulkopuolelle ja tarkista että reisiaukko on tarpeeksi tiukka. Nykäise lopuksi pepusta alaspäin että muodostuu ”pissakouru”.

Onko kuivaliinapinta mennyt tukkoon? Jos kuivaliina- tai mikrofleecepintaista vaippaa pesee saippuaa sisältävällä pesuaineella, sen imusysteemi tukkeutuu ja neste jää helmeilemään vaipan pinnalle.

Onko villahousu huopunut tarpeeksi? Uutena villahousut eivät pidä yhtä hyvin, käytössä ja pesuissa ne huopuvat pitävämmiksi.

Onko villahousu likainen? Jos villahousu on liian pitkään pesemättä se voi alkaa falskata.

Onko bodin haara liian tiukka? Jos bodin haara on liian tiukka, villahousu falskaa haaran kohdalta. Bodin jatkopalat on hyvä apu tähän!

Onko sisävaippa tai imu liian uusi? Uusia sisävaippoja ja imuja kannattaa pestä muutaman kerran ennen käyttöönottoa.

Onko vaihtoväli liian pitkä? Jos vauveli pissaa paljon, vaihtoväli voi olla lyhyempi kuin kertavaipoilla.

Onko väärän mallinen vaippa? Erimuotoisilla vauvoilla toimii erilaiset vaipat, tämä selviää vain kokeilemalla. Pikkuvauvana meillä toimi parhaiten maitokakkasieppariröyhelöillä varustettu sisävaippa ja hyvin huopunut villakuori (olin brutaali, pesin Baby Idean wool shortiessit 60 asteessa pesukoneessa niin johan alkoi pitää!). Ei falskannut eikä puristanut. Villahousu tarvittaessa lämmittää ja tarvittaessa hengittää, ei ole kuuma eikä kutita (vaikka niin voisi luulla). Oikein kuumalla kesäilmalla ja liikkumaan opetellessa villispaketti alkoi tuntua paksulta, silloin toimi siro sisävaippa ja vuotosuojallinen pul-kuori (Bummis super brite) TAI Fuzzi bunz-tasku. Tällä hetkellä käytössä on kotivaippoina sisävaippa ja villikset ja reissuvaippoina fuzzit (koska ne vie hoitolaukussa vähiten tilaa ja on helppo vaihtaa vauhdissa) tai sisävaippa ja pul kuori.

 

Tuliko vaippaihottumaa?

- Jos vauvan iho on herkkä kostealle kankaalle, kannattaa kokeilla kankaista (mikrofleece tai Myllymuksujen kuivaliina) tai paperista (esim. Imse vimse flushable liner) kuivaliinaa.

- Toisille vauvoille tulee ihottumaa keinokuidusta (esim. mikrofleece, monet kuivaliinapinnat). Silloin kannattaa kokeilla vaipan sisäpintana tai erillisenä liinana bambujoustofroteeta tai flanellia (imevät nopeasti).

- Lansinoh lanoliinivoide suojaa ihoa kosteudelta ja pissa-aineilta ja ehkäisee ihottumaa, mutta on kallista eikä paranna ihottumaa jos sitä on jo.

- Vaippaihottumaan puree meillä parhaiten Weledan sinkkivoide tai bepanthen.

- Johtuuko ihottuma vaipoista? Meillä paras apu vaippaihottuman ehkäisyyn oli äidin ruokavalioremontti.

 

Miksi kestot?

- Kun oikeanlainen paketti ja vaihtoväli löytyy, vaippa ei falskaa (paitsi jos unohtaa vaihtaa…). Maitokakat ei ole ikinä karanneet vaatteisiin eikä patja ole koskaan ollut aamulla märkä vaikka on sama vaippa koko yön. Vauva on tyytyväinen eikä rapise liikkuessa.

- Erilaiset vaipat on ihania ja söpöjä, niiden shoppailu/itse tekeminen on kivaa, vauva näyttää niissä söpöltä. Vaipanvaihtohetki ja pyykkien ripustus on mukavaa väriterapiaa (ihan oikeasti!).

- Kertsivaipoissa on jotain aineita jotka muuttavat nesteen geeliksi ja saattavat aiheuttaa astmaatikoille oireita! En halua semmoista vauvan lisääntymispaikkojen lähelle. Lisäksi muovivaipat hiostaa, mitä sekin aiheuttaa.

- Tietty myös taloudellinen hyöty ja ympäristöasiat.

 

Linkkivinkit

Netistä saa parhaiten ostettua vaippoja ja tarvikkeita ja löytyy myös kasapäin tietoa.

Infoa: 

http://www.kestovaippainfo.fi/ 

Tosi kattavasti kaikkea mahdollista tietoa, parasta antia keskusteluketju ”Vaippakonkarit vastaavat” ja sieltä ”Kerättäiskös yhdessä hyviä vinkkejä aloittelijoille?”. Kannattaa lukea ajatuksella läpi.

http://www.kestovaippayhdistys.fi/

Täälläkin paljon hyvää tietoa vaipoista ja yhdistyksen toiminnasta.

http://www.nallevaipat.com/

Nallevaippojen tietosivuilta löytyy paljon hyviä vinkkejä.

http://www.kestovaippainfo.fi/keskustelu/viewtopic.php?f=38&t=87581

Hyviä vinkkejä tukkeutuneen vaipan avaamiseen.

 

Kaupat:

http://www.kestovaippakauppa.com/

Täältä olen tilannut eniten vaippoja ja tarvikkeita.

http://www.jutta.fi/

Tosi laaja valikoima.

http://www.myllymuksut.com/

Parhaat yövaipat ja ihania bambuvaatteita.

http://www.mamidea.com/webshop/

Täältä löytyy mm babyidean villikset ja Bummis super brite –kuoret