Vierailimme sunnuntaina Elimäen Mustilassa lähiruokamessuilla  (kuva napattu messujen verkkosivuilta) ja kannoimme sieltä innoissamme kotiin kassillisen toinen toistaan ihanampia herkkuja. Kotona yllätyimme vähän kun suoraan tuottajalta (kaiketi, eipä tullut mieleen kyseenalaistaa) ostetussa palvilampaassa oli ihan yhtä paljon E-aineita kuin Prisman palvikinkuissa (yrittäkääpä muuten joskus ostaa E-aineetonta palvikinkkua!). Ei sentään onneksi ollut natriumglutamaattia! E-aineista huolimatta liha oli t o d e l l a herkullista, mutta rupesin pohtimaan, että mikä se nyt onkaan se luomun ja lähiruuan ero? (Ja tarkoittaako luomukaan välttämättä suoraan E-aineetonta?)

Www.aitojamakuja.fi –sivustolla Minna Valtari kirjoittaa lähiruoasta näin: "Eläkeläisrouva Marja Nummela Turusta ostaa tuoretta, paikallisesti tuotettua ruokaa, koska uskoo sen olevan terveellisempää ja puhtaampaa kuin kauempana tuotettu. Samalla voi kätevästi tukea paikallista työllisyyttä ja olla aiheuttamatta turhia kuljetuskuluja…Lähiruoka on ruuantuotantoa ja -kulutusta, jossa käytetään oman alueen raaka-aineita ja tuotantopanoksia… …Lähiruokaa valitsemalla kuka tahansa voi ruokaostoksien yhteydessä edistää aluetaloutta ja paikallista työllisyyttä."

Ok, lähiruokatrendi on ihan mahtava juttu paikallisten, usein pienien tuottajien kannalta. Kuljetuskustannusten poisjääminen näkyy (näkyykö?) ruuan hinnassa ja maailmakin pelastuu taas pikkuisen kun kuljetuksen päästöt vähenevät. Mutta onko lähiruoka välttämättä terveellisempää ja puhtaampaa? No, onhan se varmasti ainakin tuoreempaa, mutta lähiruoka ei ole kuitenkaan sama asia kuin luomu. Voihan paikallinen yrittäjä käyttää tuotannossaan esim. torjunta-aineita ihan samalla tavalla kuin toisella puolella Suomea tai vaikka Hollannissa viljelevä.

Ja sitten on vielä tämä: Olemme ostaneet paikallisesta Prismasta paikallisen tuottajan lohta, siinä uskossa, että jee, ostamme lähiruokaa. Kyseinen kalantuottaja löytyy myös Aitoja makuja-sivuston lähiruuan tuottaja-listalta, joten hyvältä näyttää vai mitä? Mutta mutta, tarpeeksi kun kaivelee, selviää, että tämänkin tuottajan lohen alkuperämaa on Norja. Että se siitä lähiruuasta! No, tuetaanhan ainakin paikallista yrittäjää. (Se ei vielä selvinnyt, onko lohi villiä, vapaata ja onnellista vai kasvatettua antibioottikalaa. En ole varma haluanko vielä edes tietää!) Kuinka suuren osan tuotteesta pitää olla paikallista, että sitä voi kutsua lähiruuaksi? Onko paikallisen yrittäjän pakkaama Norjan lohi lähiruokaa? Ei minusta. Entä onko paikallisen leipomon paikallisista jauhoista leipoma leipä lähiruokaa, jos siinä on käytetty italialaista oliiviöljyä? Kyllä minusta.

Entä mikä sitten tekee ruuasta luomua? Luomu.fi –sivustolta (kuva napattu sivulta) selviää, että luomu yksinkertaistettuna tarkoittaa puhdasta ja hyvän makuista ruokaa, joka on tuotettu hyvinvoivasta maasta (ilman kemiallisia lannoitteita ja torjunta-aineita) ja hyvinvoivista eläimistä (”Luomueläimet voivat hyvin saadessaan elää luontaisella ja lajilleen ominaisella tavalla.”) kestävästi. ”Koko luomuelintarvikeketju toimii tuottaakseen turvallista sekä herkullista ruokaa että puhtaan ja turvatun tulevaisuuden jälkipolvillemme. Teemme työtä kestävän tulevaisuuden puolesta.”  Tätähän minä haluan! Tätä me kuluttajat haluamme, jotta maailma pelastuisi ja meillä olisi hyvä omatunto ja pysyisimme terveenä. Mutta ratsastaako lähiruoka luomun maineella? Ja onko se loppujen lopuksi huono juttu, jos tämän mielikuvan ansiosta lähiruuan kulutus lisääntyy? Onhan lähiruoka kuitenkin yhtä hyvä juttu kuin luomukin, vaikka tarkoittaakin eri asiaa.

Mutta kumpi sitten on parempi, ihan tavallinen lähiruoka vai kaukaa tuotettu luomupöperö? Paras varmaan olisi, jos söisi ja syöttäisi perheelleen vain lähellä tuotettua luomuruokaa, mutta kovimpa suppeaksi jäisi tarjonta, ruokalaskun paisumisesta puhumattakaan. Todellisuushan meidänkin perheessä lopulta on se, että luomua TAI lähiruokaa ostetaan silloin kun siihen on varaa. Lapsen ruoka on pääasiassa luomua, koska uskon ja luotan sen olevan puhtaaampaa ja silmäterälleni terveellisempää.