Taas vähän käsitöitäkin. Tämä vaippapostaus on odotellut villahousujen valmistumista jo vaikka kuinka kauan, nyt sain vihdoinkin aikaiseksi neuloa puntit ja pääteltyä langanpäät. On muuten harvinaisen ärsyttävää hahtuvan päättely!

Ruskavillikset

Ruskavillisten lanka on kaksinkertaista hahtuvaa, punaoranssi olisi ollut liukuvärjättyä, mutta koska otin säikeet kerän molemmista päistä enkä viitsinyt tuhlata lankaa värien täsmäämiseen, näistä tuli melkein tasaväriset. Aika kiva ruskainen sävy. Silmukoiden luomisessa käytin apuna valkoista laama-lankaa, joka on muuten myös ihan loistavaa vaippavillislankaa.

Malli on Wilhelmiina-kestovaippojen Fern and Faerie, vähän neidille sopivammaksi muokattuna. Yläosa on large (92 s) ja levensin siten, että alaosa on taapero-kokoa (100 s). Tein levennyksen kiilaksi ristiselän kohdalle. Lisäsin housuun myös reilusti korkeutta. Pöksyt tulevat yökäyttöön, joten niiden pitää kätkeä sisäänsä muhkea yövaippa ja korkeus on muutenkin tarpeen, villiksillä kun on tapana käytössä leventyä ja madaltua. Puntteja varten poimin 40 silmukkaa, mutta saattaa olla että tuli vähän naftit, neiti on aika reitevä.

 

TSI!

Minäkin osasin! Olen jostain syystä kammonnut vaippojen ompelua ja ajatellut, että se on niin avaruustiedettä että minä en siihen pysty. Kun ei ole sitä saumuriakaan. Mutta lainasin kirjastosta Vaippailmiö-kirjan, jonka luettuani rohkaistuin sen verran että uskalsin kokeilla taskullisen sisävaipan ompelua ihan ompelukoneella. Piirsin kaavan M-kokoisesta Fuzzista ja olen aika ylpeä lopputuloksesta. Mallailin vaippaa lapsen päälle, ja totesin, että seuraavaan versioon pitää tehdä vähän kapeampi haaraosa ja pidemmät takasiivekkeet.. Mutta muuten vaikutti hyvältä! Jee! Testivaipassa en raatsinut käyttää bambua imuna, vaan vaipassa on kolme kerrosta vanhaa froteepyyhettä ja niiden päällä mikrokuitufrotee, imut ompelin porrastetusti eri kokoiset, ettei tullut paksua ja jäykkää saumakohtaa. Sisäkankaana on mikrofleece, kuosikankaana lehmävelour ja lörpön velourin tukena flanellia. Kaikki paitsi tarrat ja mikrofleece löytyivät vanhoista varastoista, uudet matskut otin äitini vaippaompeluita varten hankkimistani materiaaleista. Siellä niitä ihania bambukankaitakin odottelee…

Toisen vaipan ompelu sujui jo helpommin, uudistetulla kaavalla. Kankaina käytin mikrofleeceä ihoa vasten, kuosina kirpparipöytäliinaa, tukikankaana flanellia ja imuna vanhaa ikävän väriseksi mennyttä harsoa. Vähän näyttäisi siltä, että kuosikangas on liian jäykkää ja karkeaa. Pesun jälkeen vaippa (varsinkin täyte!) oli tosi koppurainen, mutta ankara käsien välissä runttaaminen teki siitä kyllä oikein käyttökelpoisen. Seuraavan ehkä uskallan jo tehdä bambusta!

 

 

Fuzzi-uudistus

Ostimme ystävän kanssa yhteisomistukseen kassillisen vaippoja (menevät ystävän pienimmälle sitten kun jäävät meillä pieniksi). Kassissa oli mm. harkkahousuja, imuja, kolmet villahousut sekä kuusi Fuzzi bunz-vaippaa, koko kassi maksoi 50 € eli minun osuudeksi jäi se 25 €. Erittäinkin hyvä diili, siis! Harmi vaan, että Fuzzien kuminauhat olivat lörpähtäneet ihan käyttökelvottomiksi. Uutta kuminauhaa kehiin siis!

Tässä ohje kuminauhojen vaihtoon:

Aloita purkamalla vanhat kumpparit pois: Täyttöaukon kumppari on pujotettu kujaan ja ommeltu päistä kiinni, joten sen irrottaminen on ihan helppoa, ompeleet vaan päistä auki. Reisikuminauhat ovatkin sitten kinkkisempi juttu, sillä ne on ommeltu kahdella saumalla tukevasti kankaaseen kiinni. Käännä vaippa nurinpäin, ja pura ensin suoraa ommelta oleva sauma. Tämä on ärsyttävän pikkutarkka homma, ja pitää varoa, ettei puhko reikiä pul-kankaaseen enempää kuin on tarvis. Kun olet saanut ”kujan” avattua, pitää vielä ratkoa kuminauha irti kankaasta.

Aloita kuminauhojen ompelu reisiaukoista: Pidä vaippa edelleen nurinpäin. Ompele kuminauha pul-kankaan puolelle venyttämällä, pääset helpommalla, kun et vielä leikkaa kuminauhaa, vaan otat nauhaa suoraan kiepistä. Aloita ompelemalla siksakilla kuminauhan pää muutamalla tukevalla pistolla alkupäästään kiinni. Venytä sitten kuminauha äärimmilleen, ja vedä myös vastapainoksi vaippaa ompelukoneen jalan takaa. Kun ompelet näin venytetyn kuminauhan päältä, lopputuloksena kumppari vetää kankaan mukavasti rypylle. Kun olet päässyt loppuun, katkaise kuminauha. Tee sitten sama temppu toiselle reisiaukolle ja käännä vaippa oikeinpäin.

 

Ompele vielä kuminauhakujat umpeen: Vaihda suoraan ompeleeseen, ompele alkupäähän taas muutama tukeva pisto edestakaisin. Sitten venytä kangasta ja kuminauhaa ompelukoneen jalan edestä ja takaa, jotta vaippa on ommellessasi ihan sileä. Koita seurata mahdollisimman tarkasti entisen ompeleen paikkaa.

Kiinnitä lopuksi täyttöaukon kuminauha: Älä taaskaan leikkaa kuminauhaa vielä tässä vaiheessa. Kiinnitä kuminauhan toiseen päähän hakaneula (aika pieni), ja pujota kumppari hakaneula edellä kujaan. Irrota sitten hakaneula, ja ompele kumpparin tämä pää tukevasti kiinni vaippaan. Kiristä sitten kuminauha sopivan tiukaksi ja ompele se kiinni kujan toiseen päähän. Nyt voit leikata kuminauhan poikki. Voilá, vaipan käyttöikä piteni taas vähän lisää!

 

Edit. Sama ohje kuvien kera uudessa blogissani, klikkaa tästä!