Helmikuu on salakavalasti ehtinyt jo puoliväliin, ennen kuin hoksasin mennä pihalle kurkkimaan kuulumisia. Upean kaunistahan siellä on, paljon lunta ja paljon valkoista. Melkein mustavalkoista. Kuukausi sitten päivittelin kun ei ollut lunta ollenkaan, nyt sitä sitten riittää. Ja lumitöitä! Voisiko parempaa hikiliikuntaa ollakaan! (Pitää ajatella positiivisesti...)

 

 

Ja tinttejä! Kulmakunnan tinttijengi on pitänyt asemansa ja käy meidänkin pihasta nauttimassa päivittäisen ateriansa. Tyttö muistaa joka päivä (ja monta kertaa päivässä) tarkistaa näkyykö TINTTI, TINTTI!

Paljon muuta siellä pihalla ei sitten voikaan tehdä. Varsinkaan kun sitkeä parvorokko nostaa kuumetta vähän väliä ja nuhakin vaivaa. Mutta sitten kun tauti hellittää, mennään taas pulkkailemaan!

 

 

Kasvimaakin vain uinuu paksun lumen alla. Vielä ei pääse kylvämään, ei todellakaan. Ei pääse edes kasvimaalle fiilistelemään, ei pääse lähellekkään. Marjapensaatkin natisevat lumen painon alla.

 

 

Hedelmäpuiden talvisilmut sentään jo enteilevät kevään tuloa. Tai ehkä vain kuvittelen, ei kai ne mitään vielä pullistele. Mutta toivoa silti on!

 

 

Helmikuun pihapuuhat

 

Mitäpä tuolla voi tehdä, muuta kuin lumitöitä? Jäälyhtyjä, jos on pakkasta. Lumilyhtyjä ja lumiukkoja ja lumihevosia jos on suojasää. Lumikasat on jo niin suuria että niiden päältä voisi varmaan laskea mäkeä.

Kävin taas kotipuutarhuri.comin talvivinkeistä lunttaamassa pihapuuhia, ja siellä kerrottiin että kannattaa muuten hiekottaa jos on liukasta. Siellä neuvotaan myös suojaamaan nuoret havukasvit kevätauringolta jo tässä vaiheessa, mutta kehtaan olla eri mieltä. Minusta kannattaa odottaa että ne ensin tulevat kinoksen alta esiin. No, meidän pihassa ei nuoria havukasveja ole, joten se siitä.

 

 

Sitten siellä myös neuvotaan valmistautumaan kevätkylvöihin, ja samaa neuvoo myös Oma keittiöpuutarha-kirja. Siemenkuvastoja kannattaa selailla ja ruveta jo hankkimaan siemeniä. Kukkaikkunaa voi jo valmistella ja miettiä haluaako nikkaroida telineitä tai hyllykköjä vai kenties minikasvihuoneen. Kylvöksille kannattaa varata lämmin (mutta ei liian lämmin!) ja ehdottomasti valoisa paikka. Liian vähässä valossa taimista tulee honteloita reppanoita, joten lisävaloon kannattaa panostaa jos ei ole tarpeeksi valoisaa ikkunapaikkaa. Kylvöastiaksi sopii mikä tahansa maitopurkin pohja, jauhelihapaketti tai mikä nyt hyvänsä ruukku. Purkkeja kannattaa haalia ajoissa tarpeeksi (kierrätys kunniaan!) ja muistaa puhdistaa ne hyvin.

Ja mikä parasta: chilin ja paprikan saa jo kylvää!

Sitten ei auta muuta kuin odotella kevättä.