Mies meni hammaslääkäriin ja tuli sieltä kotiin entistä kipeämmän hampaan kanssa. Piti siis taikoa melkein tyhjästä sosekeitto. Ja tulikin kuulkaa niin hyvää että pitää laittaa resepti tänne ylös, jospa tätä tulisi tehtyä toistekin! On välillä ihan tosi virkistävää tehdä jotain makumaailmaltaan täysin erilaista kuin yleensä.



Samettinen maa-artisokkakeitto

yksi hyvin pieni, viime syksystä(!) saakka jääkaapissa maannut maa-artisokka
kolme niin-ikään hyvin pientä perunaa
alle 10 cm pätkä (hoikasta) kesäkurpitsasta
yksi melko pieni sipuli
kaksi todella pulskaa valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
luomu kasvisliemikuutio
kolme lehdykkää lipstikkaa
muutama versonkärki timjamista
yksi purkki luomu ruokakermaa
nippu ruohosipulia
vaaleaa leipää

Kuori ja pilko perunat ja maa-artisokka pieniksi kuutioiksi ja laita kasvisliemikuution kanssa kiehumaan.
Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä hetki oliiviöljyssä, kaada sitten sipulit ja öljy kattilaan jossa keitos on jo ehtinyt kiehua hetken aikaa.
Kuori ja pilko myös kesäkurpitsa ja heitä kiehumaan.
Lisää joukkoon vielä lipstikka ja timjami.

Keiton kypsyessä leikkaa vaalea leipä kuutioiksi ja paahda niitä oliiviöljyssä pannulla kunnes ne muuttuvat rapeiksi ja ihaniksi.

Kun kaikki kasvikset ovat pehmeitä, soseuta keitto sauvasekoittimella. Kannattaa ottaa ensin osa liemestä talteen ja lisätä tarpeen mukaan, ettei keitosta tule liian vetelää. Lisää kerma ja anna kypsyä vielä hetki mutta älä kiehauta ettei kermalle käy köpelösti.

Lopuksi silppua joukkoon ruohosipuli ja tarjoile keitto krutonkien kanssa. Ei korjaa kipeää hammasta mutta ehkä hetkellisesti helpottaa oloa.