Vauvalle ruokaa

Tänne keräilen saman otsikon alle vauvanruokareseptejä. Pyrin käyttämään luomuaineksia aina kun niitä on saatavilla, mutta en kuitenkaan halua tinkiä ruuan monipuolisuudesta.


Sisältö:

Lusikoitavat:

Helpot NamNam-luumut

Helppo hedelmäsose

Helppo (mikroamaton) hedelmäpuuro

Hitaan aamun herkkupuuro

Jugurttivälipala

Kurpitsasose

Mascarpone-herkku

Soijaherkkuvälipala

Sormiruuat:

Broileripihvit a'la Kotipesä

Hummus-dippi ja kasviksia

Jauhelihapannari (+kana-kasvisliemi)

Kalkkunapallerot

”Kermainen” pasta (maidoton)

Kesytetyt banskut

Kesäkurpitsa-peruna-pihvit

Pilttipiirin porkkanapapupihvit

Simppeli leipä

 

Lusikoitavat:

Helpot NamNam-luumut

1. Poista luumuista kivet.

2. Kuutioi luumut noin suurinpiirtein 1 cm kokoisiksi paloiksi.

3. Laita kattilaan luumunpalat, kuorittu palanen inkivääriä ja vettä sen verran että luumut peittyvät reilusti.

4. Kiehauta ja anna jäähtyä.

5. Siiviöi pois ylimääräinen vesi ja kalastele pois myös inkiväärin pala.

6. Laita vaikka pakastimeen tai sekoita aamupuuroon.

 

Helppo hedelmäsose

Tämä on siis melkein samaa tavaraa kuin Squeezy tai Mehukatti-hedelmävälipala (super-nam!), mutta tuoretta. Soseuta sauvasekoittimella hienoksi ja kuohkeaksi soseeksi saman verran mangoa, ananasta ja banaania. Mangon pitää olla kunnolla kypsä, ostamisen jälkeen sitä saa vielä kotona kypsytellä aika pitkään, että tulee pehmeäksi ja makeaksi. Raaka mango on kamalaa! Prismasta löytyi reilun kaupan miniananas josta riitti hyvin muutamaan välipalaan, isoista ananaksista jää meillä aina suurin osa syömättä. Muista ettei sitä kovaa keskiosaa oikein voi syödä!

 

Helppo (mikroamaton) hedelmäpuuro

Ota pakastimesta aikaisemmin valmistamasi hedelmäsosekuutio tai kaksi. Laita kuutio(t) kattilaan vesitilkan kanssa. Lämmitä kunnes hedelmäsose on sulaa ja kuumaa. Sekoita joukkoon sopivasti pikakaurapuurohiutaleita. Keittele miedolla lämmöllä parisen minuuttia, kunnes hiutaleet ovat muuttuneet puuroksi. Tadaa!

 

Hitaan aamun herkkupuuro

1. Kiehauta 3,5 dl vettä.

2. Lisää 1/2 dl kaurahiutaleita, anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla 5 minuuttia.

3. Lisää 1/4 dl tattarihiutaleita, anna hautua 2 minuuttia.

4. Lisää 1/4 dl hirssihiutaleita, anna hautua vielä 3 minuuttia.

5. Ota sivuun aikuisten annos johon voit halutessasi lisätä suolaa.

6. Sulata lapsen annoksen joukkoon pakastimesta hedelmä- tai marjasosekuutio tai kaksi. Hedelmän määrä riippuu annoksen koosta ja siitä, kuinka puuroisaa puuroa lapsesi suostuu syömään.

 

Jugurttivälipala

Soseuta sauvasekoittimella puolikas banaani ja saman verran ananasta ja mangoa TAI vadelmia. Lisää joukkoon puoli purkkia (n. 1 dl) Ingmanin Luonto+ jugurttia sekä 1 1/2 rkl kauraleseitä ja sekoita tasaiseksi. Kauraleseiden ansiosta nälkä lähtee paremmin ja toimii myös aamupalana. Tämä on aika iso annos josta ainakin meidän perheessä riittää äidillekin.

 

Kurpitsasose (alkuperäinen ohje: Vauvan ja taaperon keittokirja)

1. Leikkaa kurpitsa puoliksi, koverra sisältä pois kaikki höttö eli melkein kaikki.

2. Laita uunivuokaan sentin verran vettä ja ontto kurpitsanpuolikas kuoripuoli ylöspäin.

3. Anna muhia uunissa 200 asteessa tunnin verran.

4. Koverra laitoja myöten talteen pehmeä kurpitsanliha, mausta ripauksella maustepippuria ja soseuta. Meillä ollaan kökköruokavaiheessa, joten en käytä (enää!) sauvasekoitinta vaan perunasurvinta tällä kertaa.

 

Mascarpone-herkku

Melkein kaikissa juustoissa on hirveästi suolaa, mutta luomumascarpone sopii vauvallekin. Sekoita sauvasekoittimella pari rkl mascarponea, saman verran turkkilaista luomujugurttia sekä muutama palanen ananasta. Mausta ripauksella kookoshiutaleita. Tämä maistuu aikuisillekin! Kannattaa syödä samantien, ei oikein enää toiminut uusintakierroksella.

 

Soijaherkkuvälipala

1 banaani

muutama makea viinirypäle hyvin pestynä ja kivet poistettuna

3 rkl soija"jugurttia"

1/2 dl vehnäleseitä

Soseuta kaikki ainekset keskenään sauvasekoittimella. Helppoa kuin mikä! Tätä voi varioida millä tahansa marjoilla tai hedelmillä, esim. pakastemangokuutiot ja (kotimaiset!) vadelmat ovat herkullinen yhdistelmä.

 

Sormiruuat:

Broileripihvit a'la Kotipesä

Höyrystä pehmeäksi n. 5 dl porkkanaraastetta. Toki normiporkkanatkin käy, mulla nyt sattui olemaan raastetta kaapissa.  Lisää porkkanan joukkoon puolikas pilkottu sipuli, pari pientä valkosipulin kynttä, kolme kananmunaa sekä viitisen ruokalusikallista maissijauhoja (tätä voi lisätä lopuksi jos on kovin löysää). Mausta (lapsen maun ja tottumusten mukaan) ripauksella inkivääriä ja kurkumaa sekä n. 1/2 teelusikallisella meiramia, lisää vielä luraus oliiviöljyä. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Lisää 400 g broilerin jauhelihaa käsin sekoittaen. Massa jää melko löysäksi. Lusikoi leivinpaperin päälle pellille n. 2 rkl kokoisia pihvejä ja paista ensin 200 asteessa 20 min. Lisää sitten lämpöä 225 asteeseen ja anna olla vielä kymmenisen minuutia, sen verran että pihvit saavat vähän väriä. Nämä sopivat (korjatkaa jos olen väärässä!!) myös keliaakikolle tai vehnäallergiselle, kun näissä ei ole korppujauhoja. Eikä näissä myöskään ole mitään maitotuotteita, joten sopivat aika monelle.

 

Hummus-dippi ja kasviksia (alkuperäinen ohje: Vauvan ja taaperon keittokirja)

1. Paista 200 asteisessa uunissa 1 punainen paprika ja halutessasi muitakin kasviksia 15-20 minuuttia.

2. Sekoita keskenään n. 400 g liotettuja ja keitettyjä kikherneitä, vajaa desi turkkilaista ruokajugurttia, puolet paprikasta, 1 pieni valkosipulinkynsi,  2 rkl oliiviöljyä sekä 1/2 teelusikallista juustokuminaa.

3. Soseuta tasaiseksi tahnaksi.

4. Tahnaan voi dipata uunissa paistettuja tai keitettyjä kasviksia, sopii myös leivän päälle. Tästä tulee aika iso annos joka säilyy n. viikon jääkaapissa, joten annoksesta kannattaa ottaa syrjään aikuisille osa ja maustaa suolalla.

 

Jauhelihapannari (+kana-kasvisliemi)

 Vatkaa kolme kananmunaa kulhossa ja sekoita joukkoon 5 dl vettä tai suolatonta kasvislientä. Itse käytin vettä ja omatekemää kana-kasvislientä, joka syntyy kanakasvispadan sivutuotteena. (Haudutetaan kanaa, kasviksia, valkosipulia, yrttejä yms. sekä luraus ruokaöljyä uunissa pehmeäksi, otetaan liemi talteen ennen soseuttamista, pakastetaan lientä jääkuutiomuoteissa, simppeliä!) Mausta maun mukaan, itse laitoin puolisen teelusikallista meiramia ja muutaman kierroksen pippuria myllystä. Vatkaa joukkoon 2 dl maissijauhoja ja 2 dl täysjyväohrajauhoja, anna tekeytyä hetken aikaa.

Silppua puolikas sipuli ja yksi valkosipulin kynsi, sekä pilko pieneksi n. 10 cm pätkä kesäkurpitsaa. Paista pannulla kasvikset sekä 400 g naudan jauhelihaa, älä kuitenkaan ruskista. Lisää yksi purkki tomaattipyrettä ja anna hautua kunnes kesäkurpitsat vähän pehmenevät. Voitele öljyllä laakea vuoka ja kumoa vuokaan ensin täyte ja päälle taikina. Paista 225 c uunissa 1/2 tuntia. Tarjoile esim. keitettyjen kasvisten kanssa.

 

Kalkkunapallerot (alkuperäinen ohje: Vauvan ja taaperon keittokirja, mukailtu lihapullien ohjeesta)

1. Lämmitä uuni 200 asteeseen, laita uunipellille folio ja levitä sille pullasudilla ohuesti oliiviöljyä.

2. Hienonna vauvalle sopivaa leipää sauvasekoittimella "korppujauhoksi" reilu 1 dl verran.

3. Lisää leipämurun sekaan 3 rkl turkkilaista ruokajugurttia, anna tekeytyä 5 minuuttia.

4. Mausta n. 1 tl meiramia ja lusikan kärjellinen valkopippuria.

5. Lisää joukkoon 2 kananmunaa, sekoita tasaiseksi.

6. Lisää 400 g kalkkunan jauhelihaa, sekoita käsin.

7. Muotoile pellille reilun teelusikallisen kokoisia pyöryköitä.

8. Paista uunissa 15-20 minuuttia.

 

 

”Kermainen” pasta (maidoton)

Keitä pari kourallista täysjyvärusettimakarooneja lähes kypsäksi. Pilko n. 4 cm pala suippopaprikaa, pari pientä lohkoa kurpitsaa sekä n. 5 cm pala maustamatonta tofua käteen sopiviksi paloiksi.

Kuumenna pannulla loraus oliiviöljyä ja kuullota kevyesti öljyssä 1 ohueksi viipaloitu valkosipulin kynsi ja ½ tl kuivattua timjamia. Laita valkosipulit sivuun odottamaan etteivät ne pala ja muutu kitkeriksi.

Paista tofukuutiot. Pienennä lämpöä ja heitä sekaan kurpitsat, paprikat, valkosipuli ja pasta sekä n. ½ dl itse tehtyä suolatonta kanalientä. Anna hautua kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Lisää 3 rkl jugurtin näköistä maustamatonta soijavalmistetta ja hauduta vielä hetki.

Ota syrjään lapsen annos ja lisää omaan annokseen suolaa.

 

 

Kesytetyt banskut (alkuperäinen ohje: Vauvan ja taaperon keittokirja)

Jokainen joka on tarjonnut lapselleen banaania, tietää kuinka niljakkaaksi ja vaikeasti käsiteltäväksi se muuttuu alta aikayksikön. Banaanin käsittelyä helpottaa huomattavasti kun leikkaa sen käteen sopiviksi paloiksi ja kierittelee palat pannulla paahdetuissa kauraleseissä ennen tarjoilua. Banaanin pintaa voi omissa sormissa vähän niljastaa niin leseet tarttuvat paremmin. Eipä lähde enää banskut karkuteille, ja saavat myös lisää herkullista, pähkinäistä makua. Toimii loistavasti myös kiivin kanssa!

 

Kesäkurpitsa-peruna-pihvit

Keitä 2 perunaa juuri ja juuri kypsäksi ja raasta karkealla terällä. Kuori n. 20 cm pätkä kesäkurpitsaa ja raasta myös. Purista kesäkurpitsaraasteesta kaikki irtoava neste harson (puhdas puklurätti sopii mainiosti!) avulla pois. Sekoita kulhossa 6 rkl maissijauhoja, 2 rkl vehnäjauhoja, 1/2 tl leivinjauhetta ja haluamasi mausteet, itse laitoin rosmariinia ja valkopippuria. Lisää joukkoon peruna ja kesäkurpitsa sekä yksi kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Ota ruokalusikalla taikinasta nökäreitä ja muotoile käsissä litteitä pihvejä. Paista pannulla öljyssä (käytin auringonkukkaöljyä). Mitä enemmän raaskii laittaa öljyä, sitä kauniimman värisiä pihveistä tulee, mutta tietty epäterveellisempiä. Tarjoile vaikkapa höyrystetyn kalan ja kasvisten kanssa. (Tämä ohje on varioitu Vauvan ja taaperon keittokirjan kesäkurpitsapihveistä)

 

Pilttipiirin porkkanapapupihvit

1 dl kuivattuja ruskeita papuja tai 2 dl keitettyjä

2 porkkanaa

2 kananmunaa

1 rkl ruohosipulia

oliiviöljyä paistamiseen

Liota papuja yön yli, huuhtele ja keitä n. 1,5 tuntia, kunnes ne ovat pehmeitä. Kuori ja paloittele porkkanat ja keitä pehmeiksi. Soseuta sauvasekoittimella massaksi, sattumiakin saa jäädä että on jotain pureskeltavaakin. Sekoita joukkoon 2 kananmunaa ja silputtu ruohosipuli.

Sivele pullasudilla hieman oliiviöljyä pikkulettupannulle ja paista pieniä pihvejä keskilämmöllä. Pihvit hajoavat jos niitä yrittää kääntää ennen kuin ne ovat päällipuoleltakin hyytyneet, kärsivällisyyttä ja ei liian kuuma pannu!

 

Simppeli leipä (alkuperäinen ohje diapers&delicatessen-blogista)

1. Sekoita nopeasti 3 dl puolikarkeita vehnäjauhoja, 1 dl ruisjauhoja, veitsenkärjellinen hiivaa ja 2 dl vettä. Peitä kulho ja jätä kohoamaan seuraavaan päivään.

2. Levitä pöydälle leivinliina, laita liinalle jauhoja ja kumoa taikina liinan päälle. Painele taikina levyksi, taittele nelinkerroin ja kiedo liinaan. Anna kohota vielä pari tuntia.

3. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja uuniin kannellinen pata, kun uuni ja pata ovat kuumat, ota pata uunista. Ripottele padan pohjalle hieman jauhoja, kumoa taikina pataan ja laita kansi päälle. Paista leipää 20 minuuttia, ota kansi pois ja paista vielä 20 minuuttia.

4. Odota että leipä on kunnolla jäähtynyt ja leikkaa se nyrkkiin sopiviksi paloiksi. Osan paloista voi pakastaa. Tarjoa sellaisenaan tai esim. hummus-dipin kera.