Jo raskausaikana aloin kiinnittää huomiota lisäaineisiin, mutta vieläkin enemmän imetyksen alussa, kun etsin syytä lapsen vaippaihottumalle.  Lopulta ei selvinnyt mikä ihottuman aiheutti, mutta oletan sen olleen jokin lisäaine, sillä ihottuma oli voimakkaimmillaan kun olin syönyt pitkälle prosessoituja ja paljon lisäaineita sisältäviä ”ruokia”, kuten sipsejä. Vältin kaikkia lisäaineita viimeiseen asti, ja ihottuma paranikin. Imetän kyllä edelleen, ja lievää ihottumaakin on joskus, mutta voin jo syödä vähän rennommin. Kiinteiden aloittaminen puolivuotiaana tuntui olleen käännekohta, kai lapsen suolistossa tapahtui jotain merkittävää kehitystä silloin. Tuosta ajasta kuitenkin jäi innostus terveellistä ja puhdasta ruokaa kohtaan, jonka tartutin ilokseni myös mieheeni. Ja nyt kun lapsikin syö kokkaamiani pöperöitä, lisäaineettomuus tuntuu taas entistäkin tärkeämmältä. Uskon nimittäin, että haitalliset lisäaineet vaikuttavat lapsiin voimakkaammin kuin aikuisiin, ja lisäksi jäämiä niistä alkaa kertyä elimistöön. Sitä kun ei voi tietää mistä kaikesta mm. allergiat, tarkkaavaisuushäiriöt tai erilaiset sairaudet johtuvat. Haluan suojella lastani mahdollisimman pitkään kaikelta haitalliselta, ja myös suojella itseäni erilaisten lisäaineiden aiheuttamilta mahdollisilta lapsen käytöshäiriöiltä ja muilta ongelmilta. Mutta mitkä lisäaineet sitten ovat haitallisia? Kannattaako niitä kaikkia vältellä vain välttämisen vuoksi? Kuinka haitallista sekin sitten on, että varmuuden vuoksi välttää kaikkea mikä saattaa olla vaarallista? Päätin lähteä selvittämään mitä E-koodien taakse kätkeytyy.

Ensimmäisenä lisäainepeikkona mieleen tulee tietysti natriumglutamaatti, jota on paljon parjattu ja arvosteltu. Kuitenkin telkkarissa heppu sanoi, että ei se ole sen vaarallisempaa kuin esim. herkkusienissä lymyävä luontainen glutamaatti. Siis what? Olen ollut siinä uskossa, että natriumglutamaatti on myrkkyä. Mitä sanoo aiheesta ystävämme Wikipedia?

Tiivistettynä E621  on kielen makunystyjä stimuloiva aine joka aiheuttaa umami-aistimuksen. Ruokatieto-sivuilta selviää, että umami on yksi perusmauista, kuten makea tai vaikka karvas. Umami-yhdisteitä on taas tosi monessa paikassa, kuten lihassa, ja myös yllättäen äidinmaidossa (ilmankos se onkin niin namia)! Wikipedian artikkelissa kerrotaan kaikista niistä epäillyistä haitoista joita natriumglutamaattiin on liitetty, mutta mitään niistä ei oikeastaan ole todistettu. Itse asiassa samaa natriumglutamaattia on myös monessa ruoka-aineessa ihan luontaisesti. Kuitenkin mtv3:n nettisivuilla lääkäri, siis huom, lääkäri Antti Heikkilä taas luettelee pitkät pätkät E621:n haitoista ja sen yhteydestä mm. käytöshäiriöihin, dementiaan, ylipainoon…  ”Vaikka natriumglumaatti on näennäisesti muutaman aminohapon yhdistelmä eli luonnollinen, se on kuitenkin ennen kaikkea hermojen välittäjäaine aivoissa. Jos sen saanti menee överiksi, se alkaa tuhota aivosoluja.” Ja kyllähän nyt lääkäri tietää, vai mitä? 

Mitä ja ketä tässä sitten pitäisi uskoa? Onko kyseinen lääkäri lukenut vain osan tutkimuksista ja jättänyt osan lukematta/näkemättä? Vai onko Wikipedian artikkelin ja tämänpäiväisen telkkariohjelman faktojen taustalla elintarviketeollisuuden sponsoreita? Vai onko näissäkin jutuissa kyse tutkimustulosten erilaisesta tulkinnasta tai vaikka siitä, kuinka suurina annoksina natriumglutamaattia poskeensa pistelee?

Toinen lisäaine, jota varsinkin raskaana olevien ja imettävien pitäisi välttää kuin ruttoa, on ihan yleisesti makeutusaineena käytetty aspartaami eli E951, koska sillä saattaa olla yhteys aivokasvaimien ja joidenkin psykiatristen sairauksien syntyyn. Sitä on siis hei purkassakin! Wikipediasta selviää, että aspartaami on Eviran hyväksymä ja turvalliseksi luokittelema aine, kunhan määrät pysyvät suositusten rajoissa, mutta sen turvallisuudesta on ristiriitaisia tutkimustuloksia. Kuka pystyy vahtimaan, että aspartaamia ei tule syötyä yli suositusten, kun sitäkin on niin monessa eri paikassa?

Tätä kuvaa klikkaamalla pääset mielenkiintoiseen lisäaineahdistusta koskevaan artikkeliin, jonka mukaan meillä ei ole kauheasti pelättävää lisäaineiden suhteen, ja jos vielä syömme riittävän monipuolista pääosin peruselintarvikkeista valmistettua kotiruokaa jää lisäaineiden saanti turvallisiin rajoihin. Rauhoittavasta artikkelista huolimatta aion jatkossakin välttää lisäaineita, ja varsinkin niitä jotka tuntuvat epäilyttäviltä.

Mielestäni epäilyttäviä lisäaineita ovat (lähde ekoodi.com ja Coloria):

Atsovärit voivat aiheutta mm. astman oireiden pahentumista, ihottumaa ja muita iho-oireita, muita yliherkkyysoireita, lapsilla kromosomimuutoksia, kilpirauhaskasvaimia sekä hyperaktiivisuutta, älykkyystason laskua ja syöpää. Monet atsovärit ovat kiellettyjä esim. Norjassa tai USAssa, mutta sallittuja suomessa! Miten on mahdollista, että monet lisäaineet ovat kiellettyjä toisissa ja sallittuja toisissa maissa??? Atsovärejä ovat E102 Tartratsiini, E110 paraoranssi, E122 atsorubiini, karmosiini, E123 amarantti, E124 uuskokkiini, kokkeniilipunainen, E129 alluranpunainen, E151 briljanttimusta sekä E155 ruskea ht.

Myös monet muut  väriaineet saattavat aiheuttaa kaikkea inhottavaa, kuten lasten ylivilkkautta, älykkyystason laskua, syöpää, geenimuutoksia, allergisia reaktioita, pahoinvointia ja jopa shokkitilan! Väriaineet (kaikki sata-alkuiset e-koodit) ylipäätään ovat ruuan maun ja ravintoarvojen kannalta ihan turhia ja ylimääräisiä. Värejä ja aromeja lisätään ruokaan silloin, kun ne on prosessoitu niin pitkälle, että niistä ovat kaikki ihanat ruokamaiset ominaisuudet kadonneet. Erityisen epäilyttäviä väriaineita ovat E104 kinoliininkeltainen, E127 erytrosiini, E131 patenttisininen (Tätä lisäainetta ei suositella lapsille!), E133 briljanttisininen FCF ja E160b annatto. Aromit taas ovat siitä mystisiä, että pakkausmerkintä "aromi" voi tarkoittaa periaatteessa ihan mitä vain luontaista tai kemiallisesti valmistettua aromiainetta. Kiva.

Säilöntäaineet yleisesti ottaen ovat ns. tarpeellisia lisäaineita, mutta monet niistäkin saattavat aiheuttaa allergisia reaktioita ja yliherkkyysoireita tai lapsille mm. keskittymisvaikeuksia ja ärtyneisyyttä tai voivat muuten olla terveydelle vaarallisia: E211 natriumbentsoaatti, E220 rikkidioksidi, E223 natriumdisulfiitti, E224 kaliumdisulfiitti, E250 natriumnitriitti, E251 natriumnitraatti, E282 kalsiumpropionaatti, E310 propyyligallaatti.

Hapettumisenestoaine E320 butyylihydroksianisolin on syytä epäillä aiheuttavan syöpää.

E325 natriumlaktaatti on happamuuden säätöaine ja säilöntäaine, jota ei suositella annettavaksi lapsille, sillä lasten maksa ei osaa käsitellä sitä. Sama koskee E326 kaliumlaktaattia ja E327 kalsiumlaktaattia.

Myös hapettumisenestoaine E385 kalsiumetyleenidiamiinitetra-asetaatti,  sakeuttamis- ja stabilointiaine E407 karrageeni sekä stabilointiaine E445 puuhartsien glyseroliesterit, saattavat olla terveydelle haitallisia.

Natriumglutamaatin lisäksi myös muut arominvahventeet ovat jokseenkin epäilyttäviä, niitä ovat E627 dinatriumguanylaatti, E631 dinatriuminosinaatti E635 dinatrium-5′-ribonukleotidit.

Aspartaamin lisäksi E950 asesulfaami K sekä  E952 syklamaatti ovat keinotekoisia makeutusaineita joilla saattaa olla yhteyttä syövän syntyyn. Syklamaatti on kielletty USAssa.

 

Huom! Tämä lista ei ole mikään virallinen vältettävien lisäaineiden lista, vaan ainoastaan lista niistä aineista, jotka ekoodi.comista lukemani perusteella vaikuttavat minusta epäilyttäviltä.