Arvatkaapa mikä on meidän sormiruokailijan lempiruokaa tällä hetkellä (lettujen lisäksi).

Mössö. Mitä tasaisempaa sen parempi. Ja mieluiten syötettynä.

Meidän neiti, joka ei vielä muutama kuukausi sitten suostunut koskemaan mihinkään mössömäiseen taikka mihinkään missä oli kastiketta, vetelee nyt onnellisena napaansa sosetta. Kaikkea kanssa!Olen tästä kehityksestä aika tyytyväinen. Meillä ei koskaan ole oltu sormiruokailun kannattajia ihan vaan sormiruokailun itsensä vuoksi, vaan siksi että se oli keino saada lapsi ylipäätään syömään, ja keino välttyä taistelulta ruokapöydässä. Ja koko ajanhan tuo on saanut milloin mitäkin myös lusikasta. Johan tuo alkaa olla haarukointi-ikäinen muutenkin (ja osaakin syödä mössönsä haarukalla ihan itse, sille päälle sattuessaan.)

Mutta siis, olen soseinnostukseen tyytyväinen siksi, että näin on helppo saada lapsi syömään monipuolisesti ja terveellisesti, kun soseen mukana masuun menee helposti vaikka mitä. Ja nyt kun ruokavalio on muutenkin edelleen melko suppea, on tosi tärkeää että edes ne sallitut terveellisyydet menee mahaan asti. Erilaiset kasviksilla höystetyt lihapullat kun on selkeästi alkaneet jo kyllästyttää.

Tässäpä pari hyväksi havaittua ohjetta jotka kyllä aikuiseen korvaan kuulostavat aika... ...no mielenkiintoisilta.

Perunalihapullamössö

Kuori perunat ja kuutioi pieniksi paloiksi, mitä pienemmät palat sitä nopeammin ruoka valmistuu. Laita perunanpalat miedosti suolalla maustettuun veteen.
Lisää keitinveteen myös kesäkurpitsakuutioita tai parsa- tai kukkakaalin paloja.
Laitoin liemeen myös teelusikallisen tomaattimurskaa, sillä tytöllä on tomaattisiedätys menossa.
Tämä kuulostaa ällöttävältä, mutta heitä samaan liemeen myös lihapullat. Meillä ne tulevat pakastimesta jäisinä joten nekin lisätään kiehumaan jo aikaisessa vaiheessa.
Lisää vielä tuoreita yrttejä, itse laitan lipstikkaa ja ruohosipulia jo keitinveteen, rukolaa ja basilikaa sitten vasta ihan loppuvaiheessa.
Kun kaikki on kypsää, kaada keitinvesi pois, lisää luraus oliiviöljyä ja muussaa mössöksi lihapullineen päivineen. Meillä pisteen iin päälle tuo se, että ruokaan lisätään lapsen nähden loraus maailman ihaninta kauramaitoa.
Aaaah, mössöä!

Riisi-linssimössö

Toinen herkkumössö syntyy puuroriisistä ja punaisista linsseistä. Puuroriisien keittoajoissa on eroja (jopa 30 min!), tähän kannattaa käyttää sellaisia joiden pakkauksessa käsketään keittämään 15-20 min.
Eli, laita suolalla maustettuun veteen riisiä ja punaisia linssejä kiehumaan, yhteensä desin verran, noin puolet ja puolet. Vettä kannattaa laittaa huomattavasti pakkauksen ohjetta enemmän.
Paista pannulla öljyssä nokare jauhelihaa, ihan hetken verran vain, ja kippaa riisien joukkoon. Kannattaa tilsiä jauhelihat aika pieniksi.
Loppuvaiheessa lisää myös raastettua kesäkurpitsaa.
Kun riisit ja linssit ovat pehmeitä, kaada keitinvesi pois, laita kattilaan vähän oljyä ja "puuro" takaisin kattilaan.
Sekoita pari teelusikallista maissitärkkelystä reiluun desiin kylmää vettä, heitä suurus puuron sekaan ja kypsennä sen aikaa että keitos sakenee.
Lisää joukkoon reilusti tuoreita yrttejä ja notkista kauramaidolla.

Toivottavasti maistuu!