Toisinaan tahdomme miehen kanssa unohtaa nykypäivän mutkat ja vaihtaa vapaalle - keskiaikaisissa tunnelmissa. Viihdymme keskiaikavermeissä melkeimpä paremmin kuin nykyaikaisissa, ja aika-ajoin täytyy tehdä kunnon irtiotto arjesta ja lähteä johonkin keskiaikatapahtumaan. Tänä vuonna olemme kuitenkin rahallisista syistä joutuneet jättämään molemmat isot markkinat väliin, ne reissut kun yöpymisineen ja bensoineen kaikkineen kustantavat melkein pienen ulkomaanmatkan verran (me emme sitten matkustele ulkomaille). Onneksi kuitenkin tarjoutui tilaisuus päästä viettämään keskiaikaisia iltamia, ja niitä varten pitää tietysti ommella uudet vaatteet. Omani sain jo valmiiksi, niihin lisähaasteetta toi se, että niissä pitää pystyä imettämään!

Millainen on keskiaikainen imetysvaate?

Sävelsin omiani, ei meidän vaatteet muutenkaan ole ihan niin pilkuntarkasti toteutettuja kuin esim. Elävä keskiaika-seuran ohjeissa neuvotaan. Meille riittää että vaatteista välittyy keskiaikainen tunnelma, ja että viihdymme niissä itse. Materiaalit pyrimme valitsemaan mahdollisimman "aitoja", mutta toisinaan varat eivät riitä esim. 100-prosenttiseen villakankaaseen, vaan joudumme tyytymään villasekoitteeseen. Me emme ole luoneet itsellemme hahmoja, emmekä tarkemmin tiedä mistä kohtaa pitkää keskiaikaa tyylimme on napattu - ja olemmeko miehen kanssa edes samalta vuosisadalta. Mutta me nautimme suunnattomasti ja sehän on tärkeintä!

Tässä on minun pukuni. Aluspuku on Suur-Mamman vanha lakana (semmoista paksumpaa kuin nykyaikaiset), helman kiilat ja imetysluukun tausta on leikattu viimevuotisesta äitiysteltastani, jotain ohutta pellavaa. Päällyspuku on Eurokankaasta löytynyttä ihanaa tumman turkoosia (lähes)villakangasta, luonnossa väri on paljon kauniimpi kuin kuvassa. Molempien pukujen nauhat sekä päällyspuvun soljet ovat pikkuisesta ompelutarvikekaupasta johon ei oikeasti voisi edes mennä, koska sinne uppoaa aina omaisuus. Imetysongelman ratkaisin laittamalla aluspukuun ruseteilla suljettavan luukun ja päällyspukuun avattavat olkaimet.

 Kengät olen tilannut Rautaportista, vyö on muistaakseni Kappahallista tai Lindexiltä, hilkka ja vyössä killuva rekvisiitta (juomasarvi, haarukka, lusikka ja kukkaro) ovat Hämeenlinnan keskiaikamarkkinoilta.

Vielä pitäisi ennen pitoja ommella isännälle alus- ja päällystunikat sekä ipanalle vaatteet!