Uusi vuosi, uudet kujeet! Kun aloitin tämän blogin, suunnittelin juttelevani käsitöiden ja vauvajuttujen lisäksi myös puutarhasta ja sen hoidosta. Puutarhapostauksia ei kuitenkan ole tainnut tähän mennessä tulla kuin muutama, joten uuden vuoden kunniaksi aionkin kunnostautua sillä saralla. Ajattelin askarrella postaussarjan puutarhan vuodesta, puutarhani kuulumisista ja eri kuukausina tehtävistä pihapuuhista. Ihan omaksi hyödyksi, viime vuonna nimittäin jäi puutarha ihan luokattoman huonolle hoidolle. Ja voihan tästä olla jollekin muullekin iloa.
 

Tammikuussa pihalla näyttäisi olevan ruskeaa, harmaata ja vihreää. Vain vähän valkoista.  Marjapensaat retkottavat paljaina, toisaalta ei tarvitse pelätä että lumen paino katkoisi oksia. Kasvimaakin nukkuu talviunta syksyllä laitetun lehtipeitteen alla, mutta yrttilaatikon sitruunatimjami näyttää ihan siltä että siitä voisi vielä korjata satoa! Täytyisi kokeilla, jos vain keksisin mihin sitä voisi käyttää...

Douglaskuusi on ihan täynnä käpyjä, kuusessa käy ruokailemassa kaksi oravaa joilla onkin ollut varmasti juhlatalvi. Ruokaa riittää, enkä ole koskaan nähnyt niin lihavia oravia! (Paitsi Seurasaaressa, huh!) Sama koskee meidän kulmakunnan talitinttijengiä, jotka kiertävät pihasta toiseen etsimässä herkkuja. Nyt tali(palloille)tinteille koitti vieläkin paremmat ajat, kun mies ripusti lintulaudat kirsikkapuihin. Katselemme ikkunasta tytön kanssa talitinttejä ja oravia, mutta tähän mennessä jännimpiä ovat kyllä olleet harakat!

 

 

Kukapa olisi uskonut että tammikuussa näyttää tältä! Eipä ole lunta laitettavaksi talvenarkojen kasvien suojaksi! Toisaalta eipä tarvitse tehdä lumitöitä eikä pahemmin hiekottaakaan!

 

Tammikuun pihapuuhat

Tammikuussa ei ole hirmu paljon tehtävää pihalla, koska kasvit uinuvat talviunta. Yksi tärkeä homma kannattaa kuitenkin ehdottomasti ajoittaa tammikuulle, nimittäin kalkin levitys varsinkin nurmikolle ja kasvimaalle, mutta myös muille kasveille ja kukkapenkeille! Lumen ja kosteuden yhdistelmä auttaa kalkkia imeytymään eikä se enää pyöri jaloissa sotkemassa kun kevät tulee.

Sisällä voi kuitenkin jo virittäytyä kevään tunnelmiin suunnittelemalla tulevaa. Ja haaveilemalla, se nimittäin on ilmaista! Kasvimaan kylvöt ja istutukset kannattaa suunnitella hyvissä ajoin, ei mene enää kauaa kun ensimmäiset kylvöt voi jo aloittaa! Mitä muuta kivaa pihalle voisi suunnitella? Olisiko tarvetta uudelle oleskelualueelle tai kukkapenkille? Meidän pihaan pitää suunnitella ainakin leikkialue tytölle. Muut suunnitelmat taitavat rahatilanteen vuoksi mennä vielä haaveet-kategoriaan... mutta kasvihuone olisi ihana! Vanhoista ikkunoista tehty, sokkeli tiilistä...

Www.kotipuutarhuri.com-sivustolla on kätevä puutarhan vuosi-osio, josta löytyi ihania vinkkejä: Laita mustikanvarpuja maljakkoon niin niihin puhkeaa keväisen vihreitä lehtiä. Tai painele ruukkuun kosteaan multaan muutama valkosipulin kynsi ja aseta valoisalle ikkunalle. Muutaman viikon päästä voit herkutella valkosipulin versoilla! Tätä täytyykin kokeilla, ja kylvää myös vihanneskrassia!

Lupaan itsekin toteuttaa noista (ainakin melkein) kaikki ja raportoida sitten tänne otsikolla Tammikuun pihapuuhat.