Kirjoittelin tämän postauksen kertaalleen jo eilen, mutta sittenpä iski sähkökatko ja postaus hävisi bittiavaruuteen juuri kun lähetin sitä. Ei onneks harmittanu yhtään! Mutta oli kyllä sitten tosi tunnelmallinen ilta. Ei telkkaria, tietokoneita eikä pleikkaria. Ei yhdenkään sähkölaitteen hurinaa. Kynttilän valoa ja tunnelmaa. Harmi vaan kun katko sitten loppui ihan liian nopeasti, siirryttiin miehen kanssa takaisin elektroniikkamme ääreen kun lapsi oli saatu nukkumaan. How stupid are we!

***

Joka tapauksessa, kasviksista piti puhua. Meillä, niinkuin varmasti kovin monilla muillakin lapsiperheillä on ongelmana se, ettei lapsi oikein innostu kasviksista. Parsakaalit, herneet ja muut syötäväksi kelpaavat kasvikset saattavat ehkä upota, jos ne tuodaan tarjolle ensin, eikä muita, herkullisempia ruokia ole vielä nähty tai haistettu (Ei ole mikään ihan tyhmä tuo meidän likka!). Mutta tarjoilujärjestys on yhtä tyhjän kanssa jos lapselle yrittää syöttää hirviökasviksia, kuten porkkanaa tai kukkakaalia, tai limanuljaskakasviksia, kuten vaikka paistettua kesäkurpitsaa. Hirviöt ja limanuljaskat lentää lattialle kyselemättä.

On siis pitänyt heittäytyä luovaksi.

Tässä meidän perheen kasvishuijauksen Top 3.

1. Kätke kasvis. Kaikkein parhaiten kasvikset uppoaa, jos ne onnistuu piilottamaan niin hyvin että niiden olemassaolosta ei jää mitään todisteita. Parhaiten se onnistuu kun sekoittaa soseutettua kasvista vaikkapa jauhelihapihvitaikinan sekaan. Ja maustaa valkopippurilla, yrteillä ja/tai muilla voimakkailla mausteilla. Tässä pari hyväksi havaittua reseptiä: Jauhelihapihvejä on kokeiltu omena-kurpitsa-yhdistelmällä, broilerisormia toistaiseksi vasta omenalla yhdistettynä itämaisiin mausteisiin. Omenakin voidaan tarpeen tullen laskea vihannekseksi. Voisin kuvitella molempien toimivan myös muilla kasviksilla, ainakin toistaiseksi ovat olleet suurinta herkkua.

2. Tee siitä lettu. Tee yhden munan lettutaikina (1 muna, 2,5 dl nestettä, reilu desi jauhoja, ripaus suolaa, luraus öljyä) ja lisää taikinaan n. 100 g soseutettua kasvista. Ja taas niitä mausteita. Nesteenähän voi käyttää vaikka kasvislientä. On siis pinaattilettujen ohje mutta toimii ainakin myös porkkanalla. Kyllähän kaikki lapset lettuja rakastaa! Osan jauhoista voi korvata ruisjauhoilla jos valkoinen vehnä hirvittää.

3. Jemmaa kasvis juuston alle. Tämä on aika uhkarohkeaa eikä ehkä sovi aloittelijoille, sillä juuston alla kasvis on kasviksen muotoinen ja näköinen. Meillä kuitenkin bataatti muuttui suureksi herkuksi ja hirviöporkkanakin kävi suussa pariin otteeseen. Tässä ohje: Paloittele kasvikset ja laita ne uunivuokaan kasvisliemen kera. Anna hautua folion alla uunissa kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Lisää sitten kunnon kerros juustoraastetta ja jos olet Tosirohkea, myös sinihomejuustoa (meidän yksivuotias ainakin rakasti eniten niitä homejuustokohtia!). Laita vuoka takaisin uuniin ilman foliota ja odota että juusto sulaa ja saa vähän väriä. NAM! (Myös aikuisten mielestä.) Sama temppu toimii myös jos tekee kasvispiirakan tai pizzan ja laittaa sen päälle tuhdin kerroksen juustoa.

Nyt vaan pitäisi keksiä kuinka lapsen saisi syömään tuoreita kasviksia, täytynee alkaa kehitellä salaattismoothien ohjetta...

***

Lupasin kertoa mitä herkkua siitä eilisestä Älä osta mitään-päivän karjalanpaistilihasta syntyi. Tittididii... ....karjalanpaistia! Olin ihan tosi luova. Enkä muistanut että sehän on uunissa kolme tuntia, joten syötiin sitten munakasta ja säästettiin karjalanpaisti tälle päivälle.