Toukokuu on puutarhanomistajalle hektistä aikaa. Silloin ollaan kaikki liikenevä aika pihalla raivaamassa ja kuopsuttamassa ja kääntämässä ja kylvämässä ja nikkaroimassa ja sutimassa. Valmistamassa puutarhaa kesän tuloon. Toukokuussa puutarhanomistaja on täynnä intoa ja suunnitelmia ja haaveita tulevasta kukoistuksesta ja mahtavasta sadosta.

Toukokuussa mikään ei ole vielä ehtinyt mennä vikaan. Etanat eivät ole syöneet kaalinlehtiä (ehkä tänä kesänä eivät syökään!), kirvat eivät ole vielä vallanneet papukasvustoa (ehkä tänä kesänä niin ei käykään!!), salaatinsiemenet eivät ole vielä jättäneet itämättä (tänä kesänä ne itävät varmasti!!!). Toukokuu on toivoa täynnä. Toukokuu tekee hyvää puutarhanomistajan sielulle.

 

 

 

Samalla kun puutarhanomistaja touhuaa, myös puutarha valmistautuu kesään. Tapahtuu samaa, mitä tapahtui jo huhtikuussa, paitsi potenssiin tuhat. Kaikkialla KASVAA jotain. Silmut pullistuvat ja avautuvat. Sipulikukat kukkivat. Perennat survovat versojaan mullan läpi kohti valoa ja lämpöä. Puutarha haluaa tehdä yhteistyötä puutarhanomistajan kanssa.

 

 

Toukokuun pihapuuhat

Aika paljon on pihalla jo ehditty puuhailla, niistä lisää myöhemmin. Huhtikuun listasta jäi tekemättä puutarhakalusteiden kevätkunnostus, kasvimaan muokkaus ja peruslannoitus sekä kompostien kevättyhjennys. Ne siis pomppaavat suoraan toukokuun listalle johon ne oikeastaan kuuluvatkin paremmin, vai mitä. Kevätsiivoustakin riittää vielä tällekin kuulle.

 

 

Oman keittiöpuutarhan mukaan nyt pääsee vihdoin kylvämään avomaankurkut ja kurpitsat. Avomaakylvötkin pääsevät alkamaan heti kun kasvimaa on muokattu kylvökuntoon. Avomaalle kylvetyt siemenet kannattaa suojata hallaharsolla niin kasvu pääsee heti hyvään vauhtiin. Harso myös estää, tai ainakin hidastaa siementämällä leviävien rikkakasvien kasvimaanvalloitusta.

Kotipuutarhuri.comin toukokuun osiossa neuvotaan hyökkäämään nurmikossa rehottavan sammaleen kimppuun nyt, niin ruoho saa tilaa kasvaa. Minusta haravoinnin lisäksi paras tuote siihen hommaan on Neudorffin Finalsan sammaltuho, toimii takuuvarmasti mutta on vaaratonta lapsille ja lemmikeille koska tehoaine on luonnon oma rasvahappo.

 

Tuossahan tuota hommaa taas riittääkin!